Nieuws29 apr '15 09:27

Bijna helft van inbraakslachtoffers slaapt met een 'wapen' in de kamer

Auteur: Eva Oude Elferink

Een knuppel, een mes of zelfs een vuurwapen. Bijna de helft van de inbraakslachtoffers slaapt met een wapen naast het bed. Blijkt uit een onderzoek van de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken, de NIPW.

Van de 1100 ondervraagde mensen bij wie de afgelopen vijf jaar is ingebroken, zegt 46 procent een 'verdedigingsmiddel 'in huis te hebben gehaald. Een op de vijf zegt zelfs pepperspray of een vuurwapens te hebben gekocht. Hij begrijpt het wel, zegt NIPW-voorzitter Coen Staal.

 

Beter dan zich te 'bewapenen' zouden mensen volgens Staal preventieve maatregelen moeten nemen. "Kijk eens naar je eigen huis door de ogen van zo'n inbreker. Op onze site staan filmpjes waarop is te zien hoe ze bepaalde sloten in amper 45 seconden weten open te breken."

Nieuwbouw
Met name nieuwbouwhuizen beschikken volgens de NIPW-voorzitter vaak over sloten waar 'inbrekers binnen een minuut doorheen zijn'. Een nieuw slot, een inbraakstrip op de deur: dat zijn betere investeringen, zegt Staal. "Maar we zien dat mensen dat pas doen op het moment dat er al een inbraak heeft plaatsgevonden."

Staat een inbreker dan toch binnen, dan is het volgens Staal beter licht en geluid te maken en 112 te bellen, dan met een honkbalknuppel de confrontatie op te zoeken. "In 80 procent van de gevallen gaat het om een gelegenheidsinbreker. Die hoort dat en denkt 'wegwezen', want die wil niet worden gepakt worden. Dat is uiteindelijk de beste manier van verdediging."

Het onderzoek wordt morgen aan minister van Justitie Ard van der Steur gepresenteerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen