Nieuws16 dec '14 11:53

Buitenlandse gokbedrijven zetten in op Nederlandse markt

Auteur: BNR Webredactie

Buitenlandse gokbedrijven staan te trappelen om de Nederlandse markt op te gaan zodra die open gaat. Dat blijkt uit de aandacht die advocatenkantoor DLA Piper krijgt van buitenlandse klanten. De plannen voor de gokmarkt liggen nog bij de Eerste Kamer.

De belangstelling van buitenlandse gokbedrijven om tot de Nederlandse markt toe te treden is groot, vertelt kansspeladvocate Robin de Wit. Er zijn veel meer aanbieders dan in eerste instantie werd verwacht. Dit komt door de totaal nieuwe markt, die tot dusverre 'potdicht is gebleven'. Daarom liggen er veel kansen, aldus De Wit.

 

Daarnaast liggen er volgens de Wit niet alleen kansen voor online aanbieders, maar ook voor game-ontwikkelaars. Aangezien honderdduizenden Nederlanders zich online bezig houden met het inzetten van geld, biedt Nederland een goed potentieel voor een gokklimaat.

Strikte voorwaarden
Het is nog niet precies duidelijk welke bedrijven willen toetreden. Tot dusverre weet De Wit dat er zowel grote als kleine bedrijven hebben aangeklopt, maar door de strikte voorwaarden die worden gesteld lijkt het erop dat alleen de grotere gokbedrijven toe zullen treden.

Miljoenen misgelopen
Omdat Nederlanders op illegale websites hun geld inzetten, loopt de overheid miljoenen aan belastinginkomsten mis. Al het geld wat nu wordt ingezet verdwijnt naar het buitenland. Door het gokken te reguleren en kansspelbelasting te heffen, kan de overheid al die miljoenen in eigen zak steken.

Risico's
Volgens De Wit is het 'niet meer van deze tijd' om gokbedrijven buiten de deur te houden. Risico's als gokverslavingen zullen er ook zijn als het gokken verboden wordt. Daarom lijkt het in de ogen van De Wit beter als de overheid hier zelf zicht op heeft. "Gokken is iets wat altijd heeft bestaan, dus we moeten accepteren dat gokverslavingen hand in hand gaan met de kansspelindustrie." Door als overheid informatie uit te wisselen en te monitoren, kan er al meer worden opgetreden tegen gokverslavingen. Dit kan niet wanneer de overheid het gokken verbiedt.

In januari wordt het reguleren van gokken in de Tweede Kamer behandeld en als het daarna door de Eerste Kamer is, kunnen gokbedrijven een vergunning aan gaan vragen, aldus de Wit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen