Nieuws10 mrt '15 13:16Aangepast op 10 mrt '15 14:18

'Nog twee VVD'ers verdacht van corruptie'

Auteur: Bram van Dijk

De gifbeker is nog niet leeg voor de VVD. Het Openbaar Ministerie verdenkt wederom oud-VVD-bestuurders van corruptie, meldt NRC Handelsblad.

Foto: ANP. VVD'er Rob Bats op archiefbeeld
Foto: ANP. VVD'er Rob Bats op archiefbeeld

Volgens de krant zou het OM Piet Ploeg, oud-wethouder in Stichtse Vecht, en Rob Bats, oud-burgemeester in Haren ervan verdenken op illegale wijze de burgemeestersbenoeming in de gemeente Stichtse Vecht te hebben beïnvloed. Dit in het voordeel van Bats, die eerder aftrad in Haren na het Project X-fiasco.

NRC-journalist Marcel Haenen:

Aftappen
Het OM kwam achter de misstanden door het afluisteren van een eerdere VVD-verdachte Kathalijne de Kruif. Zij wordt verdacht van hennephandel en witwassen van drugsgeld. Het OM ving gesprekken op tussen Kruif en Ploeg waarin vertrouwelijke informatie over de sollicitatieprocedure voor het burgemeesterschap in Stichtse Vecht werd doorgespeeld.

Inmiddels is er een huiszoeking gedaan bij Ploeg, die op dit moment voorzitter is van Stichting Vliegramp MH17. Hij voelt 'geen behoefte' om te reageren op het nieuws. Ploeg wordt verdacht van het medeplegen van schending van de geheimhoudingsplicht, Bats kan worden verdacht van passieve ambtelijke omkoping.

"Het gemak waarmee onderling wordt gesproken over dit soort functies, zo bleek uit de telefoontaps, dat is toch wel onthutsend om te weten. Dit gaat om een middelgrote gemeente maar kennelijk is het bon ton in zo'n partij om willens en wetens de regels te overtreden", aldus Haenen.

De Kruif neemt ontslag
Vrijwel tegelijkertijd werd bekend dat De Kruif ontslag heeft genomen. De lokale VVD liet weten dat 'mevrouw De Kruif heeft aangegeven dat het niet in het belang van de gemeente, de inwoners, de gemeenteraad, haar partij en haarzelf is als zij nog langer politiek actief is'.

Op dit moment zit de ex-fractievoorzitter van VVD Stichtse Vecht in de cel. Vanaf de verdenkingen is ze op non-actief gezet door de partij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen