Nieuws3 jul '15 16:30Aangepast op 3 jul '15 17:09

Kabinet wil VN-tribunaal voor berechten daders vlucht MH17

Auteur: Judith Laanen

Het kabinet wil een VN-tribunaal om de daders verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 te kunnen berechten. Dat maakte premier Mark Rutte vanmiddag bekend.

Dat zei Rutte op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad, meldt persbureau ANP.

Er wordt nog onderzocht of er draagvlak voor is. De VN-Veiligheidsraad heeft al kennis genomen van de voorkeur van het kabinet. De locatie van het tribunaal is nog niet bekend, net als de termijn waarop het tribunaal er moet zijn. Daar wilde de premier niet op ingaan.

Steun binnen VN-Veiligheidsraad belangrijk
Of er ook steun is binnen de VN-Veiligheidsraad voor een dergelijk tribunaal kon de premier "niet met zekerheid zeggen." Het kabinet streeft naar een meerderheid in de raad en steun van de permanente leden, zonder hen zal het niet zal lukken. Eén van die permanente leden is Rusland, en die kan een veto uitspreken. Het plaatsvervangend hoofd van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet eerder weten een tribunaal "voorbarig en contraproductief" te vinden.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zei na de mnisterraad dat een tribunaal een "zeer belangrijke optie" is voor het kabinet. Deze optie "geeft in het licht van de VN-resolutie de grootse kans op vervolging'', zei de bewindsman tegenover ANP.

Jaar na de crash
Over ruim twee weken is het precies een jaar geleden dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord boven het oosten van Oekraïne neergeschoten werd, vermoedelijk door een BUK-raket. Daar kwamen 196 Nederlandse inzittenden bij om het leven. Er zijn aanwijzingen dat de raketinstallatie uit Rusland afkomstig was.

Het eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) wordt verwacht in oktober. Dan moet duidelijk worden wie het vliegtuig neerhaalde. De concepteindrapporten zijn recent naar vertegenwoordigers van onderzoeksraden van zes andere bij de crash betrokken landen gestuurd.

Gerelateerde artikelen