Nieuws5 nov '15 16:29Aangepast op 5 nov '15 17:52

Confrontatie tussen voetbalsupporters op de Dam

Auteur: Judith Laanen

Op de Dam in Amsterdam zijn vanmiddag ongeregeldheden ontstaan tussen voetbalsupporters. Bij een café gooiden ze met terrasstoelen en vuurwerk naar elkaar. Later gooiden ze ook met voorwerpen naar de politie. Bij de Arena, waar vanavond Ajax-Fenerbahçe wordt gespeeld, is de sfeer momenteel nog goed.

Het is niet duidelijk van welke clubs de supporters zijn. De groepjes supporters en de ME gingen tegen elkaar in. Volgens verslaggever Hugo Reitsma was het een relatief klein incident, "maar geeft het wel aan dat er enige spanning is". Twee mensen zijn aangehouden voor verstoring van de openbare orde en openlijke geweldpleging.

Vanavond spelen Ajax en het Turkse Fenerbahçe tegen elkaar in de poulefase van de Europa League in de Amsterdam Arena. Daar is de sfeer volgens Reitsma nog goed, op "enkele strakke koppen bij de beveiliging" na.

Preventief fouilleren
De gemeente Amsterdam heeft extra maatregelen genomen rond het duel. Er is een 'veiligheidsrisicogebied' ingesteld rondom de Arena waardoor de politie mensen preventief kunnen fouilleren. Er wordt gevreesd voor "ernstige verstoring van de openbare orde'' omdat supportersgroepen mogelijk in het bezit zijn van wapens. Op Facebook hadden supporters aangekondigd messen mee te nemen. Eerder op de dag werd het clubhuis van Fenerbahçe Nederland beklad met onvriendelijke teksten.

Rondom het gebied in de Bijlmer wordt vanavond extra drukte verwacht omdat naast de voetbalwedstrijd in de Arena ook twee evenementen plaatsvinden in de Ziggo Dome en de Heineken Music Hall.

Gerelateerde artikelen