Nieuws19 jan '13 12:10

eHealth heeft nog een lange weg te gaan

Auteur: Melvin Captein

Bij de digitale behandeling van zieken valt nog flinke winst te boeken. De technologie is niet toegankelijk genoeg voor gebruikers, terwijl artsen vaak nog niet weten hoe ze deze efficiënt kunnen inzetten.

Dat zegt Lisette van Gemert-Pijnen, universitair hoofddocent eHealth aan de universiteit Twente tegen BNR's Harmke Pijpers. Volgens haar bereiken digitale mogelijkheden voor medische consults niet alle doelgroepen even goed. Vooral mannen en allochtonen weten de weg naar Twitter spreekuren of e-consults niet altijd te vinden.

Ontoegankelijke technologie
Een belangrijke oorzaak hiervoor is de soms ontoegankelijke technologie, zegt Van Gemert-Pijnen. "De digitale toepassing is soms nog niet zo elegant. Iemand die bijvoorbeeld diabetes heeft wordt de hele dag omringd door applicaties, die vertellen dat je ziek bent. Dat is niet echt motiverend voor gebruikers, dus daar valt nog flink winst te boeken."

Kleine vergoedingen
Volgens Bart Brandenburg, voormalig huisarts en nu eHealth specialist bij Medicinfo, is het voor artsen ook niet erg aantrekkelijk om met eHealth aan de slag te gaan. "Artsen begrijpen goed dat dit de toekomst is en moderne technologie hen en patiënten kan helpen. Maar voor twitteren krijgen we niet betaald en de vergoeding voor een e-consult is twee keer zo goedkoop als een normaal consult." Voor een digitale consultatie wordt 4,50 euro in rekening gebracht.

NIA
Dat er een Nationale Implementatie Agenda eHealth aan ministers Schippers van Volksgezondheid is aangeboden is volgens Van Gemert-Pijnen een stap in de goede richting. Maar alleen een document met doelstellingen om teleconsultatie op te voeren is niet genoeg, vindt ze. "Je kunt wel iets lanceren, maar de vraag is wie nu eigenlijk aan zet is. Medici zijn niet voldoende toegerust om kwaliteit van zorg te garanderen via technologie. Dat komt door de niet altijd goede infrastructuur, tekortschietende vergoedingen en te hoge verwachtingen."

Innovaties
Om dat wat beter op de rit te krijgen zouden overheid en bedrijfsleven meer innovatiegelden beschikbaar moeten stellen, meent Van Gemert-Pijnen. "Innovaties komen niet van de grond als je geen goede link hebt tussen praktijk en wetenschap."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen