Nieuws12 nov '13 18:44

Een op de vier werknemers heeft geen goede relatie met manager

Auteur: Harmen Simon Teunis

Een kwart van de Europeanen heeft geen goede relatie met z'n manager. En daar leiden ze onder. Dit blijkt uit een onderzoek van Stepstone onder 5600 Europese werknemers.

De relatie tussen de werknemer en de manager kan om heel veel verschillende redenen verstoord zijn, zegt Mirjam Aardoom, directeur van StepStone Nederland. "Natuurlijk heb je het oorspronkelijke 'je zit in mijn allergie-zone en we zijn anders'. Dat heb je bij karakters die niet goed bij elkaar passen en clashen. Dat komt bij een sollicitatiegesprek in eerste instantie misschien niet naar voren maar kan wel op de werkvloer blijken. Het is soms ook echt de stijl van leiding geven. Die kan soms te directief of juist te los zijn."

In Nederland doen we, in vergelijking tot de rest van Europa, beter dan gemiddeld. "In Nederland is er maar 20 procent die zegt dat ze geen goede relatie hebben met de manager. Daarvan zegt 8 procent dat het geen invloed heeft op de dagelijkse werkzaamheden. En bijna 14 procent zegt dat het wel veel invloed heeft en dat ze liever een andere manager willen."

Als je als werknemer last hebt van die verstoorde relatie met je manager, moet je "gewoon het gesprek aan gaan", zegt Aardoom. Want in veel gevallen weten de managers ook niet dat het zo ervaren wordt. "Op het moment dat je het niet kenbaar maakt als werknemer, is het heel erg lastig. Wij zien ook dat sommige landen wat hiërarchischer ingesteld dan bijvoorbeeld Nederland. Dat zit vaak ook wel in de cultuur van een land of een bedrijf."

Lastig gesprek
Maar zo’n gesprek aan gaan met je manager is vaak wel lastig, kan ook Aardoom zich voorstellen. "Het hangt er ook van af hoe lang je er mee hebt gelopen en of je dat inderdaad in het begin aan wil geven of dat je daar al twee jaar mee rondloopt. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt."

En als je echt de stap niet durft te zetten, is het misschien wel handig om het toch hogerop te zoeken, adviseert Aardoom. "Maar in eerste instantie moet je zelf met je manager zitten en aangeven wat je niet prettig vindt. Is het iets wat een manager nalaat of is het iets wat hij of zij te veel doet. Zit hij te veel op je huid of laat hij je te veel los. We hebben ook in onderzoek gezien dat mensen zich te weinig gewaardeerd voelen. Dat kunnen ook allemaal dingen zijn die je aan kunt geven bij je manager."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen