Nieuws3 mrt '13 23:53Aangepast op 4 mrt '13 07:17

Gênante foto op internet? Geen sollicitatiegesprek

Auteur: Marjan van den Berg

Wie zichzelf voor schut zet op internet, loopt carrièrekansen mis. Het lijkt misschien een open deur, maar er zijn al heel wat sollicitanten in deze valkuil getrapt.

Je kunt nog zo'n mooi cv hebben en nog zo goed zijn in je werk; als er gênante foto's, taalfouten of politiek gekleurde opmerkingen van jou op internet te vinden zijn, is de kans groot dat een sollicitatie op niets uitdraait. Recruiters bekijken steeds vaker profielen van sollicitanten op LinkedIn, Twitter en Facebook, of googelen de namen, om er zo achter te komen wat voor type zij binnenhalen.

36 procent van de Nederlandse recruiters keurt sollicitanten af als de informatie op internet niet bevalt. Dat blijkt uit onderzoek van Robert Half. Nederlandse recruiters zijn nog relatief streng. In Tsjechië, Zwitserland en Oostenrijk worden sollicitanten met gênante social-media-profielen veel vaker toch uitgenodigd voor een gesprek, en dán pas valt er een beslissing.

In Italië zijn recruiters het strengst. Daar stuurt bijna de helft van de recruiters sollicitanten naar huis op basis van hun Facebook, Twitter of LinkedIn.

Gesprek
Leon Willemsens van Netwerven ziet het probleem niet echt. "Als er een patroon in zit dan zou je daar best iets van kunnen vinden, maar dan nog kun je eerst iemand uitnodigen voor een gesprek en vraag hoe dat zit. Ik vind het nogal gevaarlijk en als ceo zou ik een serieus gesprek aangaan met een recruiter als die de profielen op social media als ijkpunt neemt."

Per recruiter kan de standaard bovendien verschillen. "Ook recruiters zelf zouden wel eens gênant op een foto kunnen staan. Eén keer per jaar is er een event voor recruiters en hoe later op de avond hoe interessanter de foto's worden. Dat is menselijk en dat gebeurt nou eenmaal wel eens. Ook zij hebben niet altijd hetzelfde beeld als in hun cv naar boven komt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen