Nieuws15 feb '12 06:37

Wordfeud in de S-C-H-O-O-L-K-L-A-S

Auteur: Harmen Simon Teunis

Hoogleraar taalvariatie Hans Bennis pleit ervoor dat docenten met hun leerlingen het digitale Scrabble-spel Wordfeud gaan spelen. Daardoor zou het onderwijs meer aansluiten op de ontwikkelingen van de Nederlandse taal als gevolg van nieuwe media.

Bennis stelt in het blad Onze Taal dat de laatste jaren het 'Korterlands' in opkomst is, de taal die jongeren gebruiken om te communiceren op computers en smartphones. Hij is niet bang dat deze verhaspeling van de Nederlandse taal een bedreiging vormt voor de taalvaardigheid van de jeugd.

"Integendeel, het is een creatief proces waarbij kennis van de taal moet worden verondersteld. We moeten het toejuichen dat jongeren mensen schrijftaal zien als een eigen communicatiemiddel", stelt Bennis.

Meer gebruik van nieuwe media
Het onderwijs zou om die reden meer gebruik moeten maken van de nieuwe media, suggereert de hoogleraar. "Laat ze een tekst inkorten tot een Twitterbericht, maak samen een sms-woordenboek. Geef ze daarmee inzicht in de fascinerende wereld van de taal, in plaats van te blijven hameren op foutloos Nederlands."

De PO-raad, de sectororganisatie voor het basisonderwijs, laat in een reactie weten "het een leuk initiatief te vinden". De raad voegt daar direct aan toe dat het niet aan hem is de scholen hierover advies te geven. "Scholen mogen er uiteraard voor kiezen dit advies van Bennis over te nemen, als hun dat een goed idee lijkt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen