Nieuws29 jul '14 14:18Aangepast op 3 okt '16 13:42

Alles is taal | Leedwezen en de geletruidrager

Auteur: BNR Webredactie

Alles is taal. Redacteur Maria Punch verwondert zich dagelijks over taalgebruik, teksten en hoe we met elkaar communiceren. "De afgelopen week stond heel erg in het teken van rouw. Het woord leedwezen kwam vaak voorbij."

Maria Punch zag het woord al voorbijkomen in een verklaring van de KLM op 17 juli. "Natuurlijk in relatie tot de ramp met de MH17. Ik zag het in rouwadvertenties, journalisten gebruiken het ook. Het klinkt mij wat plechtig in de oren, misschien zelfs een tikkeltje verouderd."

Oud woord: 1484
Punch heeft het woord voorgelegd aan het Genootschap Onze Taal. "Zij zeggen dat het inderdaad een oud woord is. Het oudste citaat met daarin leedwezen komt uit 1484, dat is even geleden. Leed spreekt misschien wel voor zich. En wezen is eigenlijk een oude vorm van zijn. Dus als je zegt dat je je leedwezen betuigt dan zeg je eigenlijk 'ik voel leed' of 'ik ben verdrietig'."

De taaladviseurs zijn het met haar eens dat het woord wel heel plechtig en formeel klinkt. "Maar daarmee is het ook veilig. Misschien dat mensen daardoor juist wel voor zo'n formulering kiezen. Als je bang bent om niet respectvol genoeg te klinken, dan zit je met leedwezen in ieder geval goed."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen