Nieuws21 apr '15 12:45

Reders: hardere aanpak mensensmokkelaars

Auteur: Karin Backx

Nederlandse reders willen een hardere aanpak van mensensmokkelaars. De koopvaardij kan de stroom bootvluchtelingen op de Middellandse Zee nauwelijks aan.

"De tragedie die zich op zee voltrekt is enorm", vertelt Tineke Netelenbos, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders.

"Het ligt in een hoofdhandelsroute, heel veel schepen komen door de Middelandse Zee." Het zeerecht bepaalt dat als mensen in nood zijn, zeelieden ze moeten helpen.

"Dat betekent dat zij dat moeten doen, met alle gevolgen van dien," vervolgt Netelenbos. Je zag ook met die enorme ramp van afgelopen week een koopvaardijschip bezig was om mensen te redden. Je kunt je voorstellen hoe traumatiserend dat is voor mensen die op een schip varen. "

"Je zit vaak maar met acht of negen mensen op een koopvaardijschip en vervolgens wordt je geconfronteerd met honderden vluchtelingen op een gammel bootje."

Terroristen
"Je weet ook niet hoe dat afloopt. Mensen kunnen gaan vechten, mensen kunnen gaan voordringen, mensen kunnen ziek zijn. Er kunnen ook terroristen tussen zitten. Zoals iedereen weet zijn koopvaardijschepen ook niet bewapend, dus als het echt misgaat kun je ook niets doen."

Het begint volgens Netelenbos met de tragedie van de vluchtelingen, maar vervolgens wordt de koopvaardij daar mee geconfronteerd en kan er ook niets mee.

De plannen die er nu liggen om het vluchtelingenprobleem aan te pakken is niet voldoende volgens Netelenbos. De Europese Unie kwam met een tien-punten-plan.

"Het begint er toch mee dat je probeert om heel adequaat die mensensmokkelaars aanpakt. En het begint er ook mee dat je in Libië, één van de hoofdlanden wat het probleem is ontstaan, dat je daar aan land veel meer doet om de mensen op te vangen. En als dat niet gebeurt en de mensen komen de zee op dan is tot nu toe, ook al heb je meer kustwachtschepen in het gebied, het probleem nog niet opgelost.

Volgens Netelenbos zit de oplossing toch in het meer investeren in het opvangen in de regio. "Zorgen dat dat goed gebeurt en zorgen dat je die mensensmokkelaars echt heel erg adequaat aanpakt."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen