Nieuws23 jul '13 06:19Aangepast op 23 jul '13 06:48

Britse royals kunnen geluk niet op

Auteur: BNR Webredactie

De Britse koninklijke familie reageerde maandag opgetogen op de geboorte van het babyprinsje. "We zouden niet gelukkiger kunnen zijn'', lieten de kersverse ouders William en Kate maandag weten.

William belde na de geboorte koningin Elizabeth II met het goede nieuws. De vorstin zou verrukt zijn geweest. Ook andere leden van het Koninklijk Huis reageerden enthousiast. "Dit is een ongelofelijk bijzonder moment voor William en Catherine'', jubelde prins Charles. "We zijn zo blij voor ze.''

Veel Britten gingen bij het horen van het nieuws compleet uit hun dak. Buiten Buckingham Palace in Londen verzamelden zich duizenden uitzinnige mensen. Sommigen hoorden het grote nieuws volgens Britse media van een toeschouwer, die "het is een jongen'' schreeuwde. Daarop brak luid gejuich uit. Sommige mensen zwaaiden met vlaggen of zongen God save the queen.

Gedanst, gefeest gedronken
Correspondent Lia van Bekhoven: "Vooral in de buurt van het ziekenhuis waar een aantal mensen had overnacht, was het feest toen daar werd bevestigd dat het een zoon was. Er ging een enorm gejuich op. De meutes stroomden toen verder naar de poorten van Buckhingham Palace, waar officieel stond aangekondigd op een schildersezel, dat het een zoon was. Er is gedanst, gefeest en gedronken. En niet alleen daar maar ook op andere plekken in Londen. The London Eye was ook verlicht in drie kleuren. Het zag er mooi uit.”

The Son
De krantenkoppen zijn de dag na de geboorte zoals je zou mogen verwachten in Engeland, zegt Van Bekhoven. "De mooiste is toch denk ik van The Sun, het grootste dagblad van Groot-Brittanië. Dat heeft in zijn naam de U veranderd in een O. In plaats van The Sun zoals hij op en onder gaat, is het The Son geworden. Een andere uitzondering is The Independent, die op de voorpagina helemaal niets heeft, in ieder geval niet leidend op de voorpagina met de nieuwe troonopvolger, maar met een nieuwe anti-pornowet die premier Cameron aankondigde.”

Maar die krant heeft juist de neiging af te wijken, zeker als het gaat om Koninklijke berichten. Dan wil de krant zich juist laten zien van zijn republikeinse kant.

Wereldleiders feliciteren Kate en William
Prins William en zijn vrouw Kate mochten zich dinsdag verheugen op felicitaties uit de hele wereld. De Amerikaanse president Barack Obama, zelf ook vader, wenste de Britse royals "alle geluk en zegeningen toe die bij het ouderschap horen''.

Leiders van landen uit het Gemenebest behoorden naast Obama tot de eerste die het paar feliciteerden. De Australische premier Kevin Rudd adviseerde de jonge ouders vooral te genieten van het moment. "Dit is waarschijnlijk een van de beste ervaringen van jullie leven'', zei Rudd in een videoboodschap.

De Nieuw-Zeelandse minister-president John Key sprak zijn vertrouwen uit in de 31-jarige William en Kate. "Ik weet zeker dat ze uitstekende ouders worden'', liet hij weten.

Gerelateerde artikelen