Nieuws12 feb '15 20:09

Alles wat je moet weten over... de Amsterdamse liquidatiegolf

Auteur: Bram van Dijk

Het is de laatste twee maanden gemiddeld één keer per week raak in de hoofdstad. In woonwijken liquideren criminelen elkaar met zwaar geschut. Wie zijn deze criminelen? En waar gaat het om?

Foto: ANP
Foto: ANP

Misdaadjournalist Wouter Laumans wil eerst een mythe uit de lucht halen. Niet alle zaken hebben met elkaar te maken. "Het is heel verleidelijk om allemaal dwarsverbanden te leggen. In de onderwereld kennen veel mensen elkaar, dus het is ook snel gezegd van: Jantje kent Klaasje dus dat zal dan wel wat met elkaar te maken hebben. Maar dat is nog helemaal niet zo gezegd."

Wat voor criminelen zijn het die elkaar neerschieten?
"Je hebt een aantal conflicten die lijken te spelen. Aan de ene kant heb je de zogenaamde Mocro War, dat zijn met name jonge Marokkaanse jongens die elkaar naar het leven staan. Verder zijn er nog andere conflicten waarbij mensen elkaar doodschieten. De laatste tijd zijn er een aantal figuren uit de 'Hollandse netwerken' geliquideerd, en dat zijn bekenden die ook in het grote liquidatieproces figureren."

We pakken er één uit: waar draait het bij de Mocro Maffia om?
"Het conflict is ooit begonnen om tweehonderd kilo cocaïne die in de haven van Antwerpen ooit gestolen of in beslag genomen is. Hoe dat precies zit, is eigenlijk nog steeds onduidelijk. Maar dat is de vonk geweest voor een hele reeks aan afrekeningen. Inmiddels gaat het al niet meer om die tweehonderd kilo, het gaat meer om dat mensen elkaar aan het doodschieten zijn om de ander voor te zijn."

Wat is het verschil met eerdere liquidatiegolven?
"Met name dat er vaak zware oorlogswapens worden gebruikt bij deze afrekeningen. Er wordt veel geschoten met kalasjnikovs en dat gebeurt gewoon in woonwijken. Dat is nietsontziend geweld."

Waar blijft de maatschappelijke woede?
"Ik heb me dat ook afgevraagd. Mensen lijken te denken: als ze elkaar maar afknallen, dan zal het mijn tijd wel duren. Dat maakt mij heel boos, omdat je daarmee een signaal afgeeft van dat je het oke vindt. Wat moet nou in godsnaam gebeuren voordat er soort nationale of Amsterdamse woede ontstaat?"

"In Scandinavië in de jaren 90 was er een gigantisch conflict aan de hand tussen twee motorbendes. Dat kwam eigenlijk pas tot een einde nadat er gigantische maatschappelijke verontwaardiging ontstond omdat er een 11-jarig jongetje doodgeschoten was. Ik denk dan: moet dat dan gebeuren? Is dat dan pas het moment dat Nederland massaal zegt: dit is afgrijselijk?"

Stopt die woede een liquidatiegolf?
"Absoluut niet, maar daarmee laat je het wel zien dat je het niet tollereert als maatschappij. En daarmee geef je ook een signaal af aan politie en justitie van: los dit op. Ze zijn nu keihard aan het werk en de politie doet echt zijn best, maar dat gevoel van 'ach het zijn criminelen onderling', dat moet echt verdwijnen."

Hoe stop je dit?
"Ik denk wel dat de recherche op dit moment op het goede spoor zit door die groepen heel hinderlijk te volgen en te onregelen. Twee weken geleden is er in Amsterdam Osdorp een heftige arrestatie geweest waarbij een aantal jongens in een auto zijn klemgereden. Daar geef je in elk geval iets van een signaal mee af van: dit tolereren we niet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen