Nieuws5 aug '15 18:21

Brandweer maakt plaats voor ramptoerist

Auteur: Thijs Baas

De brandweer heeft de ongevalslocatie in Alphen aan den Rijn na twee dagen weer overgedragen aan de gemeente. Uit het aangelegde meetnetwerk kon worden opgemaakt dat de stabiliteit inmiddels groot genoeg is, meldt brandweerchef Hans Zuidijk.

Foto: Martijn de Rijk
Foto: Martijn de Rijk

Hij benadrukt dat de bewegingen die gisteren werden waargenomen vrijwel verdwenen zijn. "De zaak is stabiel en de beweging die er gistermiddag even in zat geduid moet worden als het zetten van de situatie. Ook door waterbeweging en temperatuurverschillen beweegt de 'totale ravage' nog enigszins beweegt, maar met de aangebrachte meetpunten kunnen we ieder half uur meten of er verschillen zijn."  

Aan het straatbeeld verandert voorlopig overigens weinig, zegt ook burgemeester Liesbeth Spies. "De plek van het ongeval blijft als vanzelfsprekend afgesloten. Een groot deel van het gebied waar de noodverordening van kracht is wordt weer gewoon opengesteld. Tot mijn verdriet moet ik wel melden dat we op dit moment veel mensen hebben die onder de categorie ramptoerist gerekend moeten worden: mensen houden zich niet aan afzettingen en sommige mensen zijn zelfs op auto's gaan staan om foto's te maken." 

De gemeente verzoekt de bezoekers vriendelijk om zich te gedragen en zal niet aarzelen om indien nodig lik op stuk toe te passen. Het kan overigens nog wel even duren voordat er een plan van aanpak is, zegt Spies. "Het betekent dat we heel goed na moeten denken hoe we die ravage op een verantwoorde manier op gaan ruimen. Er zal nog van alles aan  berekeningen gedaan moeten worden voordat we werkelijk kunnen starten met het opruimen van de ravage."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen