Nieuws18 aug '15 18:13

Steunfonds van 1,25 miljoen euro voor gedupeerden kraanongeluk Alphen

Auteur: Judith Laanen

Gedupeerden en ondernemers van het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn krijgen geld uit een steunfonds. Het fonds is bedoeld voor mensen die nog geen geld van de verzekering hebben gekregen.

Image

Aannemers die aan de Julianabrug werkten, Mourik, BSB en Peinemann, stoppen samen 1,25 miljoen euro in het fonds. Het geld is bedoeld om "directe schade aan woningen en winkels te vergoeden", laat directeur Jaap Kuijt van Mourik Groot-Ammers weten. De directeur vindt dat mensen snel hun geld moeten krijgen.

Claim indienen
De gemeente wijst een onafhankelijk persoon aan die de schadegevallen beoordeelt. Om aanspraak te kunnen maken op het geld, moeten mensen contact opnemen met de aannemerscombinatie om een claim neer te leggen. Dat zegt Tjeerd Hoekstra, wethouder verkeer en openbare ruimte in Alphen aan den Rijn.

 

Opruimwerkzaamheden starten in september
Alle betrokken partijen denken nu na over de berging van het puin dat de omgevallen kranen hebben aangericht. Daarvoor moeten eerst plannen worden opgesteld, verteld Hoekstra. Hij verwacht dat er over twee weken een bergingsplan ligt. "De TU Delft gaat een second opinion over het bergingsplan geven." Naar verwachting kunnen de eerste bergingswerkzaamheden van de kranen en de pontons begin september beginnen.

Dat kan wel even duren, wel vier tot acht weken, schat de wethouder. "De kranen en het brugdek zijn heel zwaar en alles ligt op elkaar. Er zitten allerlei krachten, je moet die eerst stabiliseren om op veilige manier te kunnen werken."

Aansprakelijkheid
Wie er nu precies aansprakelijk is, is nog niet duidelijk. De gemeente heeft de drie bedrijven die de werkzaamheden hebben uitgevoerd aansprakelijk gesteld. Hoekstra: "Wie er precies aansprakelijk is, kan pas gezegd worden op het moment dat onderzoeksinstanties dat hebben aangewezen."

Hoofdaannemer Mourik zegt dat logisch te vinden, maar zegt ook dat de werkzaamheden aan de Julianabrug weer zijn uitbesteed aan BSB Staalbouw. Dat bedrijf heeft eveneens werkzaamheden uitbesteed aan onderaannnemer Peinemann. Uit onderzoek moet nog blijken welk bedrijf voor wat verantwoordelijk is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen