Nieuws21 okt '14 11:41

Illegale orgaanhandel ook in Nederland

Auteur: Bram van Dijk

Orgaanhandel vindt ook in Nederland plaats, blijkt uit onderzoek van Erasmus MC in Rotterdam. Bijna de helft van de zorgverleners die nierpatienten behandelt, kent mensen die naar het buitenland zijn vertrokken voor een niertransplantatie.

Frederike Ambagtsheer, hoofdonderzoeker, weet niet precies om hoe veel mensen het gaat. "Maar waarschijnlijk om meer dan vier patiënten per jaar." Zij lopen een medisch risico door deze illegale transplantaties. "We zien aan terugkomende patiënten vaak complicaties met zich meenemen. Dan kunt u denken aan ernstige infecties. De hygiëne in het buitenland is niet altijd optimaal."

Daar komt bij dat er ook juridische risico's zijn, want met uitzondering van Iran is het kopen en verkopen van nieren verboden. "Een patiënt loopt kans om gestraft te worden daarvoor. En er zijn grote morele bezwaren. Vaak krijgen patiënten hun nier niet van een rijke zakenman, om het zo maar te zeggen."

Begrip
Uit het onderzoek onder 241 zorgverleners bleek dat 85 procent begrip heeft voor de illegale acties van de patiënten. "En dat is ook niet zo gek want de wachtlijsten worden steeds langer. Een patiënt die nierkwalen krijgt en niet meteen een donor in eigen land kan vinden, is gedwongen om op de wachtlijst te gaan. Sommige patiënten halen die wachttijd niet."

Motiveren
De oplossing voor dit probleem is tweeledig. "Aan de ene kant kun je denken aan het stimuleren van orgaandonatie, zoals het krijgen van een gratis paspoort of gratis ziektekostenverzekering. Maar je kunt ook de personen straffen die deze illegale transplantaties faciliteren."

De kosten voor een transplantatie lopen uiteen van 6000 euro tot 100.000 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen