Nieuws10 jun '15 07:09

Metéén na de dood van een orgaandonor gebeurt er niets

Auteur: BNR Webredactie

Eén bindende richtlijn voor orgaandonatie: dat is de wens van de Gezondheidsraad. Die hoopt daarmee ook weifelende donoren over de streep te trekken. Veel mensen zijn bang dat ze te snel worden doodverklaard als ze donor worden.

Foto: ANP
Foto: ANP

De richtlijn moet gaan gelden voor hersendood én hartdood. Opmerkelijk, want voor die laatste categorie was er nog geen protocol. Dat betekent niet dat men daarvoor maar wat deed, zegt Gezondheidsraad-voorzitter Pim van Gool in gesprek met verslaggever Hugo Reitsma. “Geenszins."
 

Vijf minuten wachten
Van Gool legt verder uit: “Bij de hersendood stelt men vast dat er geen resterende hersenfunctie meer is. Op dat moment kan er nog wel sprake zijn van een bloeddruk en een hartslag. Maar de patiënt is hersendood en dan kan men volgens de wet overgaan tot orgaandonatie. Bij hartdood is er geen bloeddruk meer, geen hartslag meer. Om dat helemaal zeker te weten hebben we afgesproken met de beroepsgroepen en op grond van de wetenschap dat men gedurende vijf minuten de handen op de rug doet voordat men begint met de orgaandonatieprocedure.”

Nederland kent opvallend weinig orgaandonaties. In 2014 zijn bij 271 overledenen organen voor een transplantatie uitgenomen.

Gerelateerde artikelen