Nederlander al 11,5 jaar onterecht vast in Spanje
De Nederlander Romano van der Dussen zit al 11,5 jaar onschuldig vast in een Spaanse gevangenis vanwege pogingen tot verkrachting van drie vrouwen in 2003. Uit DNA-onderzoek is nu gebleken dat een Brit zich aan de vrouwen heeft vergrepen. Dat schrijft de Spaanse krant El Pais.
Strafrechtadvocaat Richard van der Weijden is niet de advocaat van Van der Dussen, maar volgt de zaak op de voet. Hij zegt dat er in 2007 al ontlastende informatie beschikbaar was. "Toen zou DNA-onderzoek dit al hebben uitgewezen. Het is bijzonder dat dat zo lang is blijven liggen."
Consulaire bijstand
De reden voor het niet uitkomen van deze informatie, is waarschijnlijk een combinatie van factoren, zegt Van der Weijden. "Er moet aandacht voor gevraagd zijn bij Buitenlandse Zaken. Normaal gesproken krijgen cliënten die vastzitten in het buitenland consulaire bijstand. Ik ga ervan uit dat deze man dit ook heeft gehad, maar waarom hebben zij hier dan niets mee gedaan?"
Rechtsbijstand
Ook de gebrekkige gefinancierde rechtsbijstand in Zuid-Europa zou mee hebben kunnen spelen. "Je ziet daar nog wel eens dat als de advocaat niet betaald wordt door de betrokkene zelf, dat men lastig in beweging komt. Anders dan in Nederland waar we daar een goed stelsel voor hebben."
Opmerkelijk
Als Buitenlandse Zaken van de zaak afwist, hadden ze al veel eerder aan de bel moeten trekken volgens Van der Weijden. "Ik ga ervan uit dat deze man contact heeft gezocht met het ministerie en de ambassade. Wellicht twijfelden ook zij aan zijn onschuld, maar het tijdsverloop van de zaak is niet te verklaren. Ze hadden veel eerder actie moeten ondernemen."
Geen invloed rechtsgang
Volgens Geert-Jan Knoops, internationaal strafrecht-advocaat, kan de Nederlandse Staat weinig doen voor Van der Dussen.
Druk uitoefenen
Het enige wat de Nederlandse Staat kan doen, is diplomatieke druk uitoefenen, zegt Knoops. "Wat zijn advocaat nu zou moeten doen is de zaak onder andere aanmelden bij het mensenrechtencomité van de VN. Ook de Staat kan zorgen dat de zaak breder bekend wordt binnen de EU. Als er vanuit meer hoeken politieke steun komt, zou Spanje wellicht meer bereid zijn snel te handelen."