Nieuws5 okt '15 12:20

'IS trekt uiteindelijk aan het langste eind'

Auteur: Bas van Setten

Als het aan de Syrische president Bashar al-Assad ligt, moet een coalitie van Syrië, Rusland, Iran en Irak de overhand krijgen in het Midden-Oosten. Nu steeds meer mogendheden zich inmengen, lijkt een oplossing voor het conflict in Syrië alleen nog maar verder weg.

Links de Syrische president Assad, daarnaast P oetin, onder Poetin de Saoedische koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed, en daarnaast Obama
Links de Syrische president Assad, daarnaast P oetin, onder Poetin de Saoedische koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed, en daarnaast Obama

"De coalitie onder leiding van de Amerikanen is contraproductief en geeft de terroristen de overhand", zei Assad in een interview op de Iraanse televisie. Daarnaast heeft de Syrische president gezegd dat de nieuwe coalitie niet alleen van cruciaal belang is voor Syrië, maar voor het hele Midden-Oosten. "De coalitie van Rusland, Syrië, Iran en Irak moet slagen, anders wordt de hele regio vernietigd."

Twee groepen
Volgens BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg zie je twee groepen ontstaan. De een bestaat uit het Syrië van Assad, Rusland, Iran, Irak en Hezbollah. "Zij vechten tegen alles wat zichzelf oppositie van het Syrische regime noemt. Daarnaast heb je het Westen wat een onderscheid maakt tussen de 'nette' en de 'niet-nette' oppositie."

Saoedi-Arabië en een aantal golfstaten zijn woedend vanwege de woorden van Assad, en mengen zich nu ook in de strijd. Zij hebben aangegeven dat als de oorlog de kant opgaat die het Syrische regime graag ziet, zij misschien ook gaan bombarderen. "Hiermee wordt het conflict in Syrië een 'proxy war', oftewel, één oorlog waarin iedereen bezig is met zijn eigen belangen", zegt Hammelburg. 

Winnen door niet te verliezen
"Mijn indruk is dat IS uiteindelijk wint door niet te verliezen, en dus aan het langste eind zal trekken", meent Hammelburg. "Noch de Amerikanen, noch de Russen zijn tot nu toe in staat geweest een deuk in een pakje boter te slaan. Er wordt heel hard geschreeuwd en gebombardeerd, maar als je op de kaart kijkt en naar de manier waarop de strijd zich ontwikkelt zie dat het kalifaat nog steeds ijzersterk is. Tot nu toe wijst niets op een snelle overwinning op IS."

Doodbloeden
Daarnaast bestaat er ook de mogelijkheid dat er niemand als winnaar uit de bus komt. Sterker nog, daar wordt veel over gesproken. Thomas Friedman schreef een paar maanden geleden in de New York Times dat het misschien beter is om het conflict dood te laten bloeden. Hetzelfde gebeurde eind jaren negentig in Libanon.

"Maar zowel de Westerse landen als de Russen hebben bezwaar tegen deze tactiek. Zij zeggen namelijk dat IS en al-Nusra een bedreiging voor henzelf vormen. Toch denk ik dat Friedman uiteindelijk gelijk krijgt. Dit conflict kent geen oplossing. En misschien moet iedere buitenlandse mogendheid uit de regio verdwijnen en moeten ze, hoe erg het ook is om te zeggen, het zelf maar uitzoeken", meent Hammelburg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen