Nieuws16 apr '14 18:39

MBO Raad: ‘Kwaliteit mbo-onderwijs is op orde’

Auteur: BNR Webredactie

Volgens Jan van Zijl van de MBO Raad zijn er geen problemen met de kwaliteit van het mbo-onderwijs. Het rapport dat de Onderwijsinspectie vandaag presenteerde benoemt problemen met de kwaliteitsborging: “een wereld van verschil”.

20 procent van de mbo-opleidingen biedt zwak tot zeer zwak onderwijs. Daarnaast zijn bij de helft van de opleidingen examens van onvoldoende kwaliteit. Slechts 12 procent van de opleidingen voldoet aan alle kwaliteitseisen, zo bleek uit een rapport dat de inspectie eerder vandaag presenteerde aan minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker.

Zeer zwakke opleidingen en opleidingen met slechte examens krijgen een waarschuwingsbrief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De minister is bekend met de problemen en werkt aan verbeteringen. Zo wil ze examens van de vele mbo-opleidingen standaardiseren. Eerder vandaag gaf Bussemaker aan dat de verbeteringen in de mbo-sector haar niet snel genoeg gaan.

Spraakverwarring
Jan van Zijl van de MBO Raad herkent het geschetste beeld niet: “Het gaat in het rapport over processen en bureaucratische afspraken. Dat zegt niet zo veel over de kwaliteit van de opleidingen. Tussen kwaliteit en kwaliteitsborging zit een wereld van verschil. Daarom kan de inspecteur ook zeggen dat men geen twijfel hoeft te hebben over de kwaliteit van mbo-diploma’s. Het gaat om de vraag of scholen het zo hebben georganiseerd dat ze ook volgend jaar zeker weten dat het goed zit.”

Van Zijl is van mening dat het taalgebruik in het rapport van de Onderwijsinspectie voor verwarring zorgt. Hij deelt wel de conclusie dat er ruimte is voor verbetering op het gebied van kwaliteitsborging.

Gerelateerde artikelen