Nieuws30 jun '15 12:28

Efteling opent achtbaan met vrije val van 37,5 meter

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag wordt in attractiepark de Efteling een nieuwe achtbaan geopend. Er kan voor het eerst een ritje worden gemaakt in 'Baron 1898', een achtbaan met een topsnelheid van 90 kilometer per uur. De echte liefhebbers staan al te popelen om plaats te nemen, zegt pretparkjournalist Wessel Wit.

Foto: ANP
Foto: ANP

"Je zou toch zeggen dat dit niets nieuws is als je er een paar honderd hebt gezien", zegt Wit van Looopings.nl op BNR. "Maar toch is het wel een spannende dag voor achtbaanminded Nederland. Dat heeft er mee te maken dat de Efteling niet zomaar een achtbaan neerzet op een stuk beton, zoals sommige andere pretparken doen. Ze kleden ‘m helemaal aan met een dorp er omheen met een themaverhaal dat als een soort beleving over je heen wordt gegooid."
 

Hoe een ritje in de Baron 1898 er uitziet? Wit beschrijft: "Je wordt naar boven getakeld naar 30 meter hoogte. Je zit in een karretje waarin je benen volledig loshangen, je bungelt met je benen in de lucht. In plaats van dat je meteen naar beneden wordt gegooid, hang je nog even stil. Dat moment van spanning van ‘oei, wat gaat er komen?’ is nog langer. Je hangt een paar seconden stil in de lucht, kijkt naar beneden en ziet een groot gat in de grond."

Adrenaline
Na een paar seconden zak je door het gat heen: een vrije val van 37,5 meter. Wit: "Het gat is volledig gevuld met mist om het nog spannender te maken. Je vliegt er doorheen, komt weer boven de grond. Dan komt er een halve looping, een halve krukkentrekker en nog een keer een uitgestrekte kurkentrekker waarin je eventjes gewichtloos bent. Dan komt er een snelle spiraal en dan keer je terug naar het station. Dan zou je zeggen: dat is de adrenalinekick. Maar het bijzondere is dat je na het zigzaggen in de wachtrij niet meteen in het karretje stapt. Je komt eerst in een afgesloten showruimte te staan waar een heel verhaal wordt afgebeeld dat te maken heeft met de Nederlandse mijnbouwindustrie. Dat is het speciale.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen