Nieuws24 nov '15 16:44Aangepast op 24 nov '15 17:09

Van Kappen: 'Wees consequent bij de strijd tegen IS'

Auteur: Bas van Setten

De Verenigde Staten zouden Nederland officieel hebben gevraagd mee te bombarderen in Syrië. Dat meldt het RTL Nieuws op basis van bronnen bij het ministerie van Defensie.

Frank van Kappen. Foto: ANP
Frank van Kappen. Foto: ANP

"Als je de strijd tegen IS serieus neemt, kun je het operatiegebied niet in tweeën knippen. Irak en Syrië zijn militair gezien één geheel. Je kunt niet stoppen bij de grens", zegt oud-generaal en defensie specialist bij The Hague Centre for Strategic Studies Frank van Kappen.

 

Er is volgens Van Kappen ook geen formele belemmering meer om niet in Syrië te bombarderen. "Het probleem was altijd politiek, omdat men niet zeker wist of er wel een mandaat was. Inmiddels hebben volkenrechtdeskundigen zich daarover uit gesproken, en dat mandaat is er."

Nuttig
Daarnaast benadrukt Van Kappen dat IS bombarderen nuttig is. "Eén van de redenen van de aanslagen in Parijs en op het Russische vliegtuig, is dat IS op het gevechtsveld behoorlijk in het nauw zit. Door de verovering van Sinjar is hun belangrijkste bevoorradingsroute tussen Mosul en Raqqa afgesneden. Daarnaast is het Irakese leger zich aan het herpakken. Dat betekent dat ze hun focus verleggen naar het bindweefsel van de samenlevingen die de vliegtuigen en de spullen leveren."

Grondtroepen
Experts zeggen dat de oorlog tegen IS niet te winnen is zonder grondtroepen. Van Kappen: "Eén ding staat als een paal boven water. Met vliegtuigen kun je een heleboel doen, maar je kunt geen gebied bezetten. Dus je zal uiteindelijk grondtroepen nodig hebben. In het Koerdische gedeelte is dat in feite opgelost omdat de Koerden bereid zijn op te treden als infanterie van de alliantie.

Daarnaast stopt men nu veel inspanning in het trainen van het Irakese leger. Dat leger zou namelijk de grondtroepen van Syrië kunnen leveren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen