Nieuws18 mrt '15 08:09

Militaire vakbond over neerstorten helikopter: 'Dit is dramatisch'

Auteur: Bram van Dijk

De luchtmacht start een onderzoek naar het ongeluk met een Apache-helikopter in Mali. Daar zijn gisteren twee Nederlandse militairen bij om het leven gekomen, "Een zwarte dag", zegt vakbond

Een Apache-helikopter op archiefbeeld. Foto: ANP
Een Apache-helikopter op archiefbeeld. Foto: ANP

De helikopter was onderdeel van de schietoefening. "De collega's zijn buitengewoon geschrokken en zij zullen hier met elkaar om rouwen. Het helikopterdetachement is een zeer hechte gemeenschap en men werkt echt heel nauw met elkaar samen. Dit is een zwarte dag", zegt Jean Débie, van de vakbond voor burger- en militair personeel VBM.

Over de oorzaak valt nog niet veel te zeggen, aldus Débie. Defensie heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid geïnformeerd en is zelf al gestart met een onderzoek.

Moeilijk
Dat is wel een stuk lastiger dan als het in Nederland gebeurd zou zijn. "In Nederland kan je je heel makkelijk specialisten naar het gebied brengen, maar Defensie heeft mij laten weten dat ze er alles aan doen om de mensen van het onderzoek naar het gebied te brengen." In de tussentijd wordt de crashsite beveiligd door special forces.

Warm en stoffig
Débie was twee weken geleden nog in Mali. "Het helikopterdetachement doet er alles aan om de helikopters in goede staat te houden in de omstandigheden waar men daar verkeert. Het is warm, het is stoffig. Het moet uitgezocht worden hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Condoleance
Al duizenden mensen hebben hun medeleven betuigd op het condoleanceregister dat Defensie heeft geopend voor de omgekomen piloten, een kapitein van 30 jaar en een eerste luitenant van 26. Defensie zegt dat alles erop wijst dat het een ongeluk was.

In het noorden van Mali zijn zo'n 450 Nederlandse blauwhelmen aanwezig met vier helikopters.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen