Nieuws2 sep '14 14:25Aangepast op 3 okt '16 13:01

Alles is taal | Het schuursponsje van Tusk

Auteur: BNR Webredactie

Alles is taal. Redacteur Maria Punch verwondert zich dagelijks over taalgebruik, teksten en hoe we met elkaar communiceren. Aanstaand EU-president Donald Tusk poetst hard aan zijn Engels. Dat is maar goed ook.

In december is het zo ver: dan volgt Tusk EU-president Herman van Rompuy op. BNR's Maria Punch: “Hij deed zijn persconferentie in het Pools. Een beetje een zwaktebod, maar hij zegt: geef me nog even, ik ga oefenen. Dat zegt hij zo: ‘I will polish my English’. Het is een kleinigheidje, maar het is eigenlijk ‘polish up my English’. Hij zegt eigenlijk dat hij met een schuursponsje zijn Engelse taal te lijf gaat.”

Het Engels van Tusk is al aanleiding geweest voor wat grappen. Punch: “Mensen in Europa die zeggen: laat maar zitten, wij leren wel Pools. We’ll polish up our Polish.”

Template
Een goede tolk en/of coach zal Tusk dus nog wel kunnen gebruiken, omdat goede taalbeheersing onmisbaar is op het internationale podium. Dat ervoer Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem vorig jaar, toen hij in het Engels een interview gaf over een reddingspakket voor Cyprus.

In het artikel naar aanleiding van dit interview maakte Reuters uit de uitspraken van Dijsselbloem op dat het reddingsprogramma voor Cyprus een ‘blauwdruk’ (Engels: ‘template’) was om bankproblemen in andere landen op te lossen. Punch: “Iedereen viel over hem heen.”

Dijsselbloem had het woord ‘template’ zelf echter helemaal niet gebruikt; het was een woord dat voorkwam in de vragen van journalisten, zo legde hij uit bij Pauw en Witteman: “Het Engelse woord heb ik vandaag geleerd. Daarom weet ik ook zeker dat ik het niet gezegd heb, want ik kende het woord niet eens.”

Punch: “Het ging hier om een nuance en het risico dat iemand het iets anders interpreteert. Daar ligt een valkuil. Daar moet je je wel van bewust zijn. Als je dan zegt: van 'template' heb ik nog nooit gehoord... niet zo heel sterk.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen