Nieuws6 jun '13 06:18

Een groot dopingschandaal, maar niet met wielrenners

Auteur: BNR Webredactie

Je hoort de woorden 'dopingschandaal' en de 'best betaalde atleet in zijn sport' en je denkt natuurlijk onmiddelijk aan wielrennen en Lance Armstrong. Maar in de VS is dat nu minder. Want daar staat het grootste dopingschandaal in de geschiedenis van de Amerikaanse sport op ontploffen en het gaat om Major League Baseball: het profhonkbal daar.

Door Reinout van Wagtendonk

Een reclamespotje op de Amerikaanse TV met Alex Rodriguez, afgekort A-Rod. Hij is Amerika’s duurste baseball prof. De New York Yankees zitten nog een jaar of vier vast aan een 10-jarig contract met hem ter waarde van 275 miljoen dollar. De 37-jarige honkballer heeft dit seizoen door een blessure nog niet gespeeld.  Maar z’n naam is wel in het nieuws.

Rodriguez is dé topper in een dopingschandaal waar al sinds begin dit jaar van alles over onthuld wordt. Ene Tony Bosch had de Biogenesis-kliniek in Miami. Daar kon je behandelingen krijgen om verouderingsverschijnselen tegen te gaan. Maar bij die Bosch werd in januari ook een klantenlijst gevonden met de namen van enkele tientallen major league en minor league honkbalprofs erop. 

Zij zouden er anabole steroïden hebben verkregen: om harder te kunnen gooien, voor pitchers, of harder te kunnen slaan, voor hitters. Bewezen was er tot nu toe niets, maar onderzoeksjournalisten van sportkanaal ESPN op de Amerikaanse TV zeggen nu dat Bosch is gaan praten en dat aan de hand van zijn belastende verklaringen Rodriguez en minstens 20 andere baseball profs voor misschien wel 100 wedstrijden geschorst gaan worden.

Ryan Braun is niet zo beroemd als A-Rod, maar ook hij is MVP geweest, meest waardevolle speler in de National League in 2011. Hij is nog steeds een van de topspelers in baseball. En ook hij wordt genoemd als een van de dopingklanten van Bosch en diens anti-ouderdomskliniek. A-Rod zelf zwijgt en dus wilden sportverslaggevers na de wedstrijd van Braun’s Milwaukee Brewers gisternacht over niets anders spreken dan de ESPN-primeur dat er zware schorsingen staan aan te komen in deze dopingaffaire, inclusief voor Braun. Maar hij weigerde telkens weer beleefd om er over te praten.

Braun was al eerder beschuldigd van steroïdengebruik en er door Major League baseball ook voor gestraft. Maar samen met de vakbond van honkbalspelers vocht hij die schorsing vorig jaar met succes aan. In een echo van wat wielrenners en andere atleten die van doping beschuldigd worden vrijwel altijd roepen, of in ieder geval riepen, klonk ook Braun een jaar geleden na het ontlopen van zijn straf als de vermoorde onschuld.

De spelersvakbond in het Amerikaanse honkbal, net zoals in andere profsporten hier, is een machtige. De commerciële belangen zijn enorm: van een orde van grootte als die van voetballen in Europa. Dat is een belangrijke reden dat dopingcontroles voor de profs in de grote sporten in de VS – American football, basketball, honkbal – dat die heel lang een lachertje zijn geweest.

Pas hooguit de laatste tien of zo jaren wordt er een beetje serieus werk van gemaakt. Lance Armstrong en wielrennen waren ook in de VS de kop van jut geworden wat verontwaardiging over dopinggebruik betreft. Maar Major League baseball als sport en honkballers als A-Rod en Ryan Braun spreken veel meer Amerikanen aan en dus wordt dit nu mogelijk het grootste dopingschandaal in de Amerikaanse sportgeschiedenis.   

Gerelateerde artikelen