Nieuws20 jul '15 10:07Aangepast op 20 jul '15 10:44

"Als de windmolen draait, krijg ik dollartekens in mijn ogen"

Auteur: Remco Tomesen

Met een nieuwe techniek is het mogelijk om met kleinere windmolens goed geld te verdienen. Verschillende gemeenten in het noorden van ons land willen de plaatsing van deze molens stimuleren. Boer Jos Vergeer in het Groningse Overschild heeft de primeur.

"Als de windmolen draait, krijg ik dollartekens in mijn ogen"
"Als de windmolen draait, krijg ik dollartekens in mijn ogen"

15 meter hoog is de molen. De mast groen, de bladen van hout. De turbine zou minder overlast geven dan de grote windturbines van meer dan 100 meter die op steeds meer plekken in Nederland worden neergezet.

"Hij staat nu drie maanden op mijn erf", zegt Vergeer. Last van het geluid heeft hij niet.  "Als de windmolen draait, krijg ik dollartekens in mijn ogen." Iets meer dan 37.000 euro betaalde hij voor de turbine. Met de opbrengst van de molen heeft de boer de investering terugverdiend in zeven tot tien jaar tijd. "Ik hoop dat hij 20 jaar meegaat. Dat is dus een mooi rendement."

Concurrent van grote turbine
De kleine windmolen is ontwikkeld door het jonge bedrijf EAZ Wind. Oprichter IJssebrand Ziel: "Heel lang zijn de mogelijkheden van een kleinere, rendabele molen, onderbelicht gebleven. Wij hebben onze eigen technologie ontwikkeld en zijn op een kostprijs uitgekomen die echt concurreert met die van een grote windmolen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen