Nieuws10 mei '12 12:08Aangepast op 10 mei '12 16:25

Geen zuivere koffie

Auteur: BNR Webredactie

Nederland en vooral de provincie Noord-Holland hadden niet specifiek mogen vragen naar "zuivere koffie" bij de aanbesteding van koffieautomaten. Het Europese Hof vindt de aanbesteding daarom niet correct afgehandeld.

De formulering van de aanbesteding in 2008 was volgens het Hof niet duidelijk, nauwkeurig en ondubbelzinnig genoeg. De provincie Noord-Holland voegde in de tender van 2008 een extra eis toe. De koffie uit de automaten moest het Max-Havelaar of EKO-keurmerk dragen.  Dat zijn keurmerken die fairtrade garanderen. Het Europese Hof oordeelt nu dat de pronvincie nooit zo exact om een bepaald keurmerk had mogen vragen. Volgens het Hof mag een algemene omschrijving van de kenmerken van een keurmerk weer wel.

Goed nieuws
Peter d'Angremond  directeur van Stichting Max Havelaar is er erg tevreden met de uitspraak. Volgens hem is het goed dat bedrijven en overheden vanaf nu extra eisen mogen stellen op het gebied van fairtrade en duurzame productie. Dat Max Havelaar zelf niet meer als keurmerk genoemd mag worden is voor de organisatie geen prbleem. Het gaat er om dat aan de cirteria voldaan kan worden. Een accountantsverklaring kan dan al genoeg zin, maar ook andere keurmerken kunnen zo in aanmerkingen komen.  Het Europese hof komt volgens Max Havelaar op deze manier tegemoet aan de eisen die consumenten op dit moment stellen aan de herkomst van producten en dat is, zeker niet in de laatste plaats, goed nieuws voor alle boeren in ontwikkelingslanden. 

Wel zuivere koffie
Het ministerie van Binnenlands Zaken was het niet eens met de Europese Commissie eens toen de zaak in mei 2009 naar het Hof werd gebracht. Het ministerie vind dat extra voorwaarden niet bindend zijn. De voorwaarden van Max Havelaar Koffie en EKO zijn voor iedereen te raadplegen. Deelnemende bedrijven hadden gerust met andere merken koffie kunnen werken in hun aanbesteding, als die maar bepaalde kwaliteit en hadden en niet persé de goedkoopste waren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen