Nieuws3 jul '15 18:41

'Motorbendes moeten geweerd worden uit de Veiligheidsbranche'

Auteur: Sangar Paykhar

Er zijn aanwijzingen dat motorbendes particuliere beveiligingsbedrijven in handen proberen te krijgen. Voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, Laetitia Griffith, wil daarom maatregelen nemen om te voorkomen dat de branche wordt geïnfiltreerd door criminelen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Leden van motorclubs en mensen uit het crimineel milieu zijn volgens Griffith regelmatig gezien in horecagelegenheden of ze zijn daar werkzaam als beveiliger. Daarnaast zouden ze proberen te investeren of eigenaar te worden van beveiligingsbedrijven. "We kregen deze signalen en hebben daarom contact opgenomen met de politie."

Maatregelen
Om de mensen uit het crimineel milieu te kunnen weren wil de brancheorganisatie het keurmerk en de gedragsregels aanpassen. "Dat betekent dat je beter geen lid kunt worden van de Nederlandse Veiligheidsbranche als je je in de criminelen kringen begeeft," zegt de voorzitter. De persoon in kwestie hoeft zelf geen strafblad te hebben om geweerd te kunnen worden. Enkel geassocieerd worden met een criminele bende of een motorclub is voor de brancheorganisatie al voldoende.

Demoniseren 
De advocaat van motorclub Satudarah, Vincent van de Velde, vindt de maatregelen te ver gaan omdat alle leden van motorclubs op voorhand worden gedemoniseerd. Volgens de advocaat is het nooit aangetoond dat alle motorclubs in Nederland crimineel zijn.

Wet Bibob
Van de Velde meent dat het nu ook mogelijk is om binnen de bestaande regels criminelen te weren door te kijken of zij een strafblad hebben. Griffith vindt dat niet voldoende. Zij heeft gekeken naar de wijze hoe Wet Bibob in de vastgoedsector wordt toegepast om vergunningen te weigeren. "We kunnen soortgelijke regels opnemen in onze keurmerk en gedragsregels." Volgens de advocaat van Satudarah zit daar ook wel wat in. "Je kunt ook een voorstel doen aan de minister om de Wet Bibob op te rekken zodat het ook voor de veiligheidsbranche geldt.

Gerelateerde artikelen