Nieuws28 sep '15 11:26

'Nederland negeert contract WHO over roken'

Auteur: Bas van Setten

De overheid moet onmiddellijk alle contacten met de tabaksindustrie verbreken. Dat eist de Stichting Rookpreventie Jeugd vandaag in een rechtszaak tegen de staat.

ANP
ANP

"In Nederland is het zo dat het aantal rokers niet meer daalt, en dat er elke dag weer kinderen beginnen met roken. Je ziet dat maatregelen die in het buitenland effectief zijn, in Nederland niet worden getroffen", zegt Wanda de Kanter van Stichting Rookpreventie Jeugd.

"Toen we gingen kijken hoe dat kwam bleek dat er intensief contact was tussen de overheid en de tabaksindustrie, terwijl dit verboden is. Dat staat in een contract van de World Health Organisation dat Nederland ook heeft ondertekend."

 

Rechtszaak
Met de rechtszaak van vanmiddag wil de Stichting Rookpreventie Jeugd niet alleen dat Nederland zich aan het contract houdt, ze wil ook dat de overheid transparant is over haar contacten met de tabaksindustrie.

Sommige beslissingen die de overheid neemt omtrent tabak zijn volgens De Kanter opmerkelijk. "Onlangs werd de accijns op tabak niet verhoogd, terwijl dit de meest effectieve maatregel tegen roken is. Als je erachter komt dat even daarvoor intensief contact is geweest tussen de tabaksindustrie en het Ministerie van Financiën is dit op zijn minst verdacht te noemen."

Contract
In het contract van de WHO staat dat er een firewall rond de overheid moet zitten. Niemand mag dus contact hebben met de tabaksindustrie, tenzij de redenen technisch zijn zoals bijvoorbeeld een prijsverhoging. Maar de industrie heeft op geen enkele manier een plek om mee te beslissen over accijnsverhoging of verkooppunten. "Ze hebben maar één belang en dat is kinderen aan het roken krijgen", meent De Kanter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen