Nieuws2 okt '15 10:46

Er moet een rookverbod komen tijdens werktijd

Auteur: Madelon Meester

Werkgevers moeten roken tijdens werktijd verbieden. Die oproep doet Longarts Pauline Dekker van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

Foto: ANP
Foto: ANP

“Roken is de grootste ziekmaker”, zegt Dekker. “Een op de vier rokers sterft aan roken voor het pensioen. Ik denk dat werkgevers zich moeten gaan inzetten voor duurzame inzetbaarheid van hun werknemers.” Daarom moet er voor de longarts niet alleen een rookvrije omgeving komen, maar een samenhangend stelsel van maatregelen. Zo moeten bedrijven bijvoorbeeld ook rookstopbegeleiding aanbieden.

Nicotine
Mensen die besluiten door te willen roken, kunnen nicotinepleisters en -zuigtabletten krijgen, zegt Dekker. “Mensen kunnen dan in hun vrije tijd roken, maar niet op het werk. Net zoals er daar niet gezopen of gespoten wordt, dingen die mensen misschien wel doen in hun vrije tijd.”

Gezonde omgeving
Volgens Dekker is het de taak van de werkgever een veilige en gezonde omgeving te creëren. Op een werkplaats dragen werknemers daarom een helm en veel werkgevers bieden meer en meer gezonde producten aan in de kantine, in plaats van snacks.

 

"Gelukkig is stoppen met roken ook besmettelijk. Als mensen in de omgeving de sigaretten laten staan, wordt het voor het individu die daar een beetje tegen aan hikt ook makkelijker."

In Nederland lopen we altijd een beetje achter op andere landen, zegt Dekker, daarom zal het van een wetswijziging niet snel komen. De longarts doet een appèl op de individuele werkgever.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen