Nieuws6 mrt '15 11:29

Verplichte registratie voor handelaren energiemarkt

Auteur: Bram van Dijk

Alle bedrijven die handelen op energiemarkten, moeten zich verplicht registeren bij de Autoriteit Consument & Markt. Doen ze dat niet, dan kunnen ze vanaf 7 oktober niet meer handelen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Door de registratieplicht krijgen de ACM en de  overkoepelende internationale toezichthouder ACER inzicht in de transacties van de handelaren. Hierdoor kan handel met voorkennis en marktmanipulatie worden tegengegaan.

ACM-bestuurslid Henk Don heeft verschillende signalen ontvangen van illegale marktbeïnvloeding op de energiemarkten. Dat zegt hij tegen BNR's Paul van Liempt.

Pakkans
Blijkt uit het onderzoek dat een partij inderdaad niet volgens de regels handelt, dan kan zowel ACER als de ACM boetes opleggen. Hiermee wil de ACM voorkennis en marktmanipulatie uit de markt halen. "We moeten voldoende duidelijk maken dat het risico voor handelaren die zulk verdrag vertonen, heel groot is. En dat er een serieuze pakkans is."

Ook hebben handelaren en bedrijven meldplicht als ze verdachte zaken zien. Doen ze dat niet, dan kunnen ze een boete krijgen. Boetes kunnen oplopen tot tien procent van de wereldwijde omzet. Bedrijven die zich niet voor 7 oktober 2015 hebben geregistreerd, kunnen niet meer handelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen