Nieuws5 mrt '13 07:33

Volkswagen zet vol in op terugdringen CO2-uitstoot

Auteur: Noud Broekhof

De Volkswagen Group is van plan om in 2020 de CO2-uitstoot van haar Europese modellen terug te schroeven naar 95 gram per kilometer. Dat zei CEO Martin Winterkorn aan de vooravond van het Autosalon van Genève.

De Europese Commissie besliste vorig jaar dat nieuwe auto’s vanaf 2020 gemiddeld maar 95 gram CO2 per kilometer mogen uitstoten. Dat is een derde minder dan nu het geval is. De Volkswagen Group, waar naast Volkswagen ook SEAT, Audi en Skoda deel van uitmaken, is het eerste autoconcern die echt werk gaat maken van dit ambitieuze plan.

Besparing
Om deze doelstelling te halen, moet er volgens Winterkorn binnen nu en zeven jaar vier liter brandstof per auto bespaard worden. Dat vergt de nodige investeringen, denkt hij. “Maar in 2015 kruipen we al onder de 120 gram CO2-uitstoot per kilometer. We zijn dus op de goede weg”, zei de topman tijdens een exclusieve presentatie in hartje Genève.

XL1
De eerste auto’s die dit moeten bewerkstelligen liet Volkswagen gisterenavond al zien aan de pers. Met de nieuwe XL1 heeft het merk de zuinigste productieauto ooit gemaakt. Verder is Audi met de A3 e-tron bezig, die maar 35 gram CO2 per kilometer uitstoot. En eind dit jaar kunnen we zo goed als zeker al rijden in de nieuwe, elektrische Golf.

PK’s
Gelukkig waren er gisterenavond ook auto’s met de nodige paardenkrachten te bewonderen. Porsche toonde bijvoorbeeld de nieuwe 911 GT3 (met 475pk en een immense spoiler). Verder stal Lamborghini de show met de Veneno (V12, 750pk). Dit is de snelste Lambo ooit gemaakt: 354km/h haalt-ie. Ook de Audi RS6 Avant (met 560pk) beleefde z’n Europese primeur in Genève.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen