Programma3 okt '11 13:27Aangepast op 3 okt '11 13:49

Het kantoor als zwijnenstal

Auteur: Elfanie toe Laer

Uitlaatgassen: bah! Chemische industrieterrein-luchtjes: iew! Maar, je zou het niet verwachten, de lucht op kantoor is vaak nog veel en veel viezer.

Fijnstof, pesticiden en andere giffen tieren welig in de omgeving waar wij ons dagelijks brood verdienen.

Uit onderzoek van de Nijmeegse Radboud Universiteit blijkt dat de buitenlucht vaak schoner is dan de lucht in kantoren, huizen en auto's.

Oorzaak
Ad Ragas, milieukundige aan de Radboud Universiteit, zegt in BNR Gezond dat het klimaat op kantoor slecht is voor onze gezondheid: "Zo vervuilen luchtverversingsbuizen, de gassen die nieuwe meubels uitwasemen en stof het kantoorklimaat."

Resultaat: ziekelijke werknemers met hoofpijn die niezend het einde van de dag proberen te halen. Niet echt goed voor de arbeidsproductiviteit.

Ragas zegt dat het voor onze gezondheid zelfs beter is om de lucht op kantoren te verbeteren, dan om filters op fabriekspijpen te plaatsen.

Oplossing
Michel Capitein, directeur van Technolab, een bedrijf dat onder andere de luchtkwaliteit op de werkvloer test, schrikt regelmatig van de viezigheid die hij tegenkomt: "Mensen die eten aan hun bureau en hun werkplek zo rommelig achterlaten dat de schoonmakers er niet bij kunnen. Dan wordt het wel smerig."

Gelukkig is er ook voor mensen die in vieze kantoren werken een modus operandi te vinden. Tip één voor degene die behoefte heeft aan  wat frisse lucht tijdens kantooruren: zet het raam open! Hou verder het bureau schoon en ga lunchwandelen.

Al geldt voor dat laatste wel één uitzondering zegt Radag: "Als je binnen 60 meter naast een snelweg werkt of woont, dan is de lucht binnen toch wel wat schoner."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen