Nieuws14 jul '15 17:34Aangepast op 14 jul '15 17:59

Wat vindt de wereld van het nieuwe nucleaire akkoord met Iran?

Auteur: Karlijn Meinders

Na jarenlang onderhandelen is er eindelijk een akkoord over het afbouwen van het nucleaire programma van Iran. In ruil daarvoor vervallen de internationale sancties tegen het land. Het akkoord krijgt veel steun vanuit de wereldtop, maar VVD-Kamerlid Ten Broeke maakt zich zorgen.

Foto: ANP
Foto: ANP

President Obama zegt dat het met dit akkoord voor Iran onmogelijk is kernwapens te ontwikkelen: "Elk pad naar een nucleair wapen is afgesloten", zegt hij. Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk vertelt dat Obama het een goede ontwikkeling voor de stabiliteit in de regio vindt. "Ook wil hij hiermee voorkomen dat de VS betrokken raakt bij nieuwe oorlogen in het Midden-Oosten. Zijn tegenstanders zeggen dat hij dit alleen maar doet om zichzelf een historische nalatenschap in de geschiedenisboekjes te bezorgen."

Veto-gevecht congres
Obama wil met het congres het debat aangaan. Dat wordt, vooral ogenschijnlijk, een lastig gevecht, meent Van Wagtendonk. "Het congres heeft nu zestig dagen om met maatregelen tegen het akkoord te komen. Maatregelen tegen het opheffen van de Amerikaanse sancties bijvoorbeeld. Omdat de republikeinen de meerderheid hebben in het congres, gaat dat er ongetwijfeld doorheen komen, maar Obama heeft aangekondigd dat hij daar dan een veto tegen uit zal spreken."

Akkoord met losse eindjes
Volgens VVD Tweede-Kamerlid Han ten Broeke zitten er gevaarlijk veel losse eindjes aan de nucleaire deal met Iran, zegt hij tegen politiek verslaggever Jaap Jansen in Den Haag. "Het is op zichzelf knap dat er een deal ligt tussen Iran en de wereldmachten. Iran en de Verenigde Staten hebben elkaar natuurlijk de afgelopen jaren als vijand benaderd."

Creëren van een grootmacht
Maar de VVD heeft altijd met enige zorg gekeken naar deze deal, vertelt Ten Broeke. "Ten eerste omdat, anders dan Obama beweert, niet alle wegen zijn afgesloten naar het maken van een bom.""De wegen zijn op zijn best omgelegd, uitgesteld. Gemiddeld gesproken met zo'n vijftien jaar. En in die tussentijd kan Iran op economisch gebied weer een reus worden, en zich militair opnieuw bewapenen."
 
 

Uitlokken wapenwedloop
Obama zegt dat een wapenwedloop voorkomen wordt met het akkoord, maar volgens Ten Broeke kun je evengoed redeneren dat er juist een wapenwedloop mee wordt uitgelokt. "Het is positief dat er de komende vijf jaar geen wapens worden geleverd aan Iran, maar erna kan dat weer wel. En we weten uit het verleden dat Iran zich nauwelijks of nooit aan afspraken heeft gehouden. Ook het inspectieregime dat is afgesproken baart ons zorgen. Iran heeft deze deal willen sluiten vanwege de sancties, over vijftien jaar zitten ze economisch niet meer op de knieën. Het dan terugplaatsen van de sancties is niet zo makkelijk als sommigen denken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen