Nieuws6 jul '15 09:37Aangepast op 6 jul '15 10:00

Nederlandse ondernemers op missie naar ebola-landen

Auteur: Didi Levison

Na turbulente tijden voor het door ebola getroffen Sierra Leone en omliggende landen schijnt er weer licht aan de horizon. Een delegatie van vijftien Nederlandse ondernemers, maatschappelijke organisaties en minister Ploumen is op handelsmissie naar de 'ebola-landen'.

Vandaag landt een vliegtuig met ondernemers in het 'voormalig' ebola-gebied om nieuwe handelsmogelijkheden te verkennen. Minister Ploumen, van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, zit ook aan boord en legt de reden van de missie uit aan BNR verslaggever Martijn de Rijk. "Veel Nederlandse ondernemers zien kansen in dit gebied. Er zitten nu vijftien ondernemers aan boord, en er is nog een wachtlijst."

Ebola
Sierra Leone had voor de ebola-uitbraak een van de snelst groeiende economieën van de wereld, legt Ploumen uit. Het grootschalige ziektevirus zorgde dat alle groei op een nulpunt belandde. Handelaren en ondernemers moeten nog steeds voorzichtig zijn in de West-Afrikaanse landen.  “Maar als we ons aan de door het land getroffen maatregelen houden is er niks aan de hand. Men schudt elkaar bijvoorbeeld niet de hand.” 

Hulp-en-handel
Het land is nu weer in opkomst en biedt vooral kansen in tuinbouw, landbouw, mijnbouw en infrastructuur. “Het is de bedoeling dat wij hen gaan helpen met een verantwoorde opbouw van het bedrijfsleven en het opzetten van gezondheidssystemen. Er zitten niet alleen ondernemers maar ook maatschappelijke organisaties aan boord.” vertelt Ploumens. De minister ziet deze missie als een ‘schoolvoorbeeld’ voor ‘hulp-en-handel’ aan de door ebola getroffen landen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen