Nieuws10 nov '15 11:21Aangepast op 10 nov '15 11:41

Spong: Nederland stuurde aan op dit proces

Auteur: Bas van Setten

De Nederlander Johan van Laarhoven is vanochtend in Bangkok veroordeeld tot twintig jaar cel. Hij stond terecht wegens het witwassen van geld dat hij verdiende als coffeeshophouder in Nederland.

Spong laat in coffeeshop The Grass Company aan een delegatie van Thaise advocaten zien hoe het Nederlandse gedoogbeleid voor softdrugs werkt. Foto: ANP
Spong laat in coffeeshop The Grass Company aan een delegatie van Thaise advocaten zien hoe het Nederlandse gedoogbeleid voor softdrugs werkt. Foto: ANP

Van Laarhoven is in Thailand opgepakt omdat de Nederlandse justitie informatie over hem opvroeg, waarop Van Laarhoven als grote drugsbaas werd gezien.

Het is een kwalijke zaak dat de Nederlandse staat het heeft laten aankomen op een Thais proces tegen de voormalige coffeeshopeigenaar, zegt zijn advocaat Gerard Spong.

 

Zitting
De uitspraak komt niet als een verrassing, zegt Thailand-correspondent Kristiaan Schimmel die bij de zitting aanwezig was: "Het was een heel moeizaam proces voor de verdediging omdat drugs erg gevoelig liggen in Thailand. Ook nu vroeg de rechter aan hem of hij daadwerkelijk cannabis heeft verkocht in zijn coffeeshops. Het antwoord daarop is uiteraard ja."

Van Laarhoven is niet veroordeeld voor de verkoop van cannabis in Nederland, maar voor het in Thailand uitgeven van het in Nederland verdiende geld. De Thaise autoriteiten zien dit als witwassen. Want, zeggen ze, dat geld kan niet legaal verkregen zijn door middel van de handel in verboden middelen.

 

 

Volgende stap
Van Laarhoven laat het hier niet bij zitten, zegt Spong: "Hij kan nog in hoger beroep gaan. Daarnaast bestuderen we de mogelijkheid om de Nederlandse regering te vragen aan te dringen op de overdracht van tenuitvoerlegging van zijn vonnis. Vereiste daarvoor is wel dat hij niet in hoger beroep gaat."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen