Nieuws24 apr '15 12:29Aangepast op 24 apr '15 17:46

Dubbele moordenaar Lau G. dood, waarschijnlijk zelfmoord

Auteur: BNR Webredactie

Het verlies aan vertrouwen in het Nederlandse rechtssysteem is waarschijnlijk de reden geweest voor de zelfmoord van Lau Geeraets, die gisteren nog levenslang kreeg voor een dubbele moord. Dat zegt zijn advocaat Geert Jan Knoops tegen BNR.

Afbeelding; ANP
Afbeelding; ANP

Geeraets pleegde vannacht zelfmoord, bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie. Geraets zat in de extra beveiligde inrichting in Vught en bij dat zogenaamde EBI-systeem zet Knoops nu de nodige vraagtekens. "Dat was eigenlijk ook wat wij steeds van Lau Gerards te horen kregen, dat hij dat systeem niet meer kon verdragen. Hij is juridisch ook in het gelijk gesteld bij de Raad voor de Strafrechtstoepassing om herplaatst te worden buiten de EBI.

Hoewel dat verzoek gegrond werd verklaard, honoreerde Justitie het niet, zegt Knoops. "Dat is de reden dat wij - indachtig wat Lau G. ons vertelde - dit hebben gemeld." Lau G. zat in de extra beveiligde inrichting omdat hij als vluchtgevaarlijk werd beschouwd.
 

 

Bevestigd
"Ik kan bevestigen dat dhr. G is overleden. Vermoedelijk heeft dhr. G zichzelf vannacht van het leven beroofd, dit is echter nog onderwerp van onderzoek", verklaart de persvoorlichter van het ministerie tegenover BNR.

Geeraets was vanwege zijn vluchtgevaarlijkheid geplaatst in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar het protocol overlijden in detentie in gang is gezet. "Dit betekent dat op dit moment onderzoek wordt verricht door de schouwarts, de technische recherche en politie naar de doodsoorzaak en omstandigheden van het overlijden.  Ook zijn direct de familie, de advocaat, de officier van justitie en de politie geïnformeerd."

"Zoals gebruikelijk bij overlijden in detentie, zal de Inspectie Gezondheid Zorg (IGZ) geïnformeerd worden over het overlijden en wordt door DJI een calamiteiten onderzoek verricht naar de toedracht."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen