Nieuws2 okt '15 09:51Aangepast op 2 okt '15 10:07

Slideshow: Bergingswerkzaamheden Alphen aan de Rijn van start

Auteur: Madelon Meester

Bijna twee maanden na het omvallen van twee hijskranen in Alphen aan de Rijn, wordt vandaag begonnen met het opruimen van de ravage. De kranen vielen van het ponton toen ze een brugdeel aan het verplaatsen waren. Door de enorme klap raakten achttien huizen tijdelijk onbewoonbaar.

“Er is hier sinds vanmorgen vroeg veel activiteit rondom een van de twee omgevallen kranen”, zegt Reitsma. “Ik zie een hoop mensen op het ponton staan en ik zie kranen die zijn vastgemaakt aan een van die omgevallen kranen.”

Loskoppelen
“Op dit moment houden we de kraan die het het meest zuidelijk ligt van het ongeval, vast met drie kranen”, zegt Wiebbe Bonsink van bergingsbedrijf HEBO. “We gaan de pen, waarmee de mast van de omgevallen kraan vastzit aan de onderwagen van de kraan, er uithalen en dan is het de bedoeling dat we de mast en de kraan op het ponton leggen.”

Spannend
De mast ligt nu over de huizen heen. De kraan ligt voor een deel naast het ponton. Met een kraan die in het water drijft, wordt de omgevallen kraan vastgehouden, twee mobiele kranen in de Hoofdstraat houden de mast vast. “Straks wordt het geheel losgekoppeld”, zegt Bonsink. “Dat is het spannendste gedeelte van de operatie. Normaalgesproken kun je de giek vrij eenvoudig van de kraan afhalen, maar omdat-ie is omgev Slideshow: Bergingswerkzaamheden Alphen aan de Rijn van startBijna twee maanden na het omvallen van twee hijskranen in Alphen aan de Rijn, wordt vandaag begonnen met het opruimen van de ravage. De kranen vielen van het ponton toen ze een brugdeel aan het verplaatsen waren. Door de enorme klap raakten achttien huizen tijdelijk onbewoonbaar.allen, is de kans groot dat de pennen krom zijn en vastzitten. Als ze niet los gaan, moeten we met een snijbrander aan de slag.” Als de twee delen zijn losgekoppeld, wordt eerst de mast weggehesen en op het ponton gelegd en vervolgens de kraan.

Passen en meten
Bonsink noemt het een ongemakkelijke positie waaruit wordt gewerkt. “Het is echt passen en meten. In een kleine straat moet je twee enorme kranen kwijt en in een klein riviertje ligt nu een enorme kraan.”

Dat pas na twee maanden de omgevallen hijskranen verwijderd kunnen worden, heeft er alles mee te maken dat er eerst gedurende lange tijd onderzoek werd verricht naar het ongeval. Vervolgens is er een aanbesteding gedaan en moest er een partij voor de bergingswerkzaamheden worden gekozen. Bonsink verwacht dat het nog anderhalve week zal duren voordat er weer schepen door de Oude Rijn kunnen varen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen