Nieuws12 mrt '15 13:04

Kinderombudsman: 'Europa moet meer doen tegen kinderarmoede'

Auteur: Bram van Dijk

19 miljoen kinderen dreigen in armoede te vervallen. Europa moet beter zijn best doen voor deze kinderen, vindt Marc Dullaert, de Nationale Kinderombudsman.

Foto: ANP
Foto: ANP

"De cijfers worden steeds slechter. Ook in laatste rapporten van de Raad van Europa zie je dat er steeds meer signalen komen van kinderen die ondervoed zijn. Zelfs kinderarbeid komt terug en grote uitval op de middelbare scholen", zegt Dullaert tegen BNR.

Het is niet alleen de financiële crisis die parten speelt. "Het mes snijdt in negatieve zin aan twee kanten. Enerzijds de economische en financiële crisis en de na-effecten. Maar aan de andere kant zie je ook dat heel veel overheden enorm hebben bezuinigd op sociale subsidies."

Kinderbudget
Later vandaag spreekt hij de VN Mensenrechtenraad toe in Genève, "Ik pleit namens 48 ombudsmannen in 43 landen dat de Europese staten moeten komen met een concreet investeringsplan, het zogenaamd kinderbudget, voor kinderen en jongeren in Europa. Een kinderbudget wat meetbaar is, wat monitorbaar is."

Daar zijn twee redenen voor. "Enerzijds moeten ze het doen vanwege de rechten van het kind maar anderzijds hoef je alleen de rekenmachichine in de hand te houden: als je in deze generatie niet investeert, dan zal dat Europa terugslaan in de komende 10 à 15 jaar. Dan krijg je nog een veel grotere rekening gepresenteerd."

Gerelateerde artikelen