Nieuws14 jan '13 06:55Aangepast op 14 jan '13 07:24

Argo wint Golden Globe voor beste film

Auteur: BNR Webredactie

De film Argo heeft vannacht de Golden Globe voor beste film gewonnen. De film over de reddingsactie van Amerikaanse diplomaten die in het revolutionaire Iran vast zaten won ook in de categorie beste regie.

Regisseur Ben Affleck nam het beeldje in ontvangst.

Hugh Jackman kreeg eerder op de avond een Golden Globe voor zijn hoofdrol in de musical Les Miserables. Affleck werd bekroond voor de regie van zijn thriller Argo.

Lincoln
Lincoln won de prijs voor beste acteur in een dramafilm. De prijs ging naar Daniel Day-Lewis voor zijn vertolking van de Amerikaanse president die de slavernij afschafte.

Beste actrice werd Jessica Chastain voor haar rol in de film Zero Dark Thirty. Actrice Anne Hathaway kreeg zoals verwacht een prijs voor haar vertolking van het hoertje Fantine in de musical Les Miserables. De film won ook de Golden Globe voor beste musical.

Homeland
De serie Homeland won voor de tweede maal de Golden Globe voor beste televisieserie van het jaar. De thriller gaat over een Amerikaanse soldaat (Damian Lewis) die na 8 jaar gevangen te zijn gehouden door moslimextremisten weet te ontsnappen en terugkeert naar de Verenigde Staten. Iedereen onthaalt hem als een held, maar een FBI-agente (Claire Danes) vertrouwt hem niet.

Niet alleen de serie, maar ook hoofdrolspelers Damian Lewis en Claire Danes kregen in de nacht van zondag op maandag een beeldje voor respectievelijk beste vrouwelijke en mannelijke acteur in een televisieserie. Voor Danes was het ook de tweede maal dat ze won.

Skyfall
In de categorie films won zangeres Adele een Golden Globe voor beste filmsong van het jaar voor haar titelsong voor de James Bond-film Skyfall.

De Golden Globes worden beschouwd als een belangrijke graadmeter voor de Oscars, die eind februari worden uitgereikt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen