Nieuws18 aug '15 16:44Aangepast op 18 aug '15 17:37

FNV wil opheldering van curator Imtech Nederland

Auteur: Madelon Meester

Vakbond FNV wil van de curator van Imtech Nederland horen hoe het met de onderhandelingen tussen de kopers van de verschillende onderdelen staat. Hoewel de curatoren al succesvol meer dan 2 duizend banen in Nederland hebben gered, verwacht FNV dat er bij Imtech Building veel ontslagen zullen vallen.

Foto: ANP
Foto: ANP

"We hebben van de curator vernomen dat er voor Imtech Industry en Imtech International wel kopers zijn, maar dat dit voor Imtech Buildings nog niet helemaal duidelijk is", zegt Jan Meeder van FNV Metaal. "Dat is waar de meeste zorg zit op dit moment. We hopen dat er snel opheldering van de curator komt, want voor de werknemers is het heel lastig dat ze niet weten waaraan ze toe zijn."

Slecht scenario
Waarom dit onderdeel voor kopers minder interessant is, weet Meeder niet. Daarover wil de vakbond graag opheldering hebben.

 

"Dat is voor werknemers vaak een slecht scenario, want bij een doorstart is het niet per definitie zo dat je wordt overgenomen met dezelfde arbeidsvoorwaarden."

'Toekomst rooskleurig'
Het personeel van Imtech Building bestaat voornamelijk uit monteurs, werktuigbouwkundigen en ingenieurs. Er werken in totaal zo'n 1200 werknemers. Indien ze op straat komen te staan, dan is het volgens hoogleraar macro-economie Pieter Gautier van de VU niet al te moeilijk om aan een nieuwe baan te komen.

Ook hebben mensen die getroffen worden door een massa-ontslag geen stigma, zoals normale werknemers die hun baan verliezen. Doorgaans vinden volgens Gautier driekwart van de mensen die bij een massa-ontslag werkloos worden weer een baan. "Daar is het gelijk duidelijk dat het niet aan de werknemer ligt. Nu helemaal, want het is een ander onderdeel dat leidde tot failliesement." Naar technisch personeel in de elektrobranche, zoals programmeurs, is altijd vraag, zegt Gautier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen