Nieuws6 dec '12 17:04

Rutte: Nieuwe feiten over Verdaas

Auteur: Marjan van den Berg

In tegenstelling tot wat de afgetreden staatssecretaris Co Verdaas beweerde, is zijn bonnetjesaffaire tijdens de formatie wel degelijk besproken, zegt premier Rutte.

Verdaas heeft tijdens de formatie gezegd dat de affaire was afgedaan in een debat in Provinciale Staten, zo zei de premier donderdag in een Kamerdebat over het aftreden van de staatssecretaris. Volgens Rutte zijn er later twee nieuwe feiten aan de orde gekomen: de onduidelijkheid over de feitelijke woonplaats van Verdaas en de twijfel over de rechtmatigheid van zijn declaraties.

In de aanloop naar het debat schreef de premier aan de Kamer dat de nieuwe feiten blijken uit de verklaring die Verdaas donderdag gaf bij zijn aftreden. Verdaas stelt daarin dat hij in zijn tijd als gedeputeerde in de provincie Gelderland woon-werkverkeer declareerde tussen Zwolle en Arnhem, terwijl hij officieel in Nijmegen stond ingeschreven.

Hij deed dit naar eigen zeggen met de intentie de provincie niet te benadelen. De afstand Nijmegen-Arnhem is een stuk korter dan Zwolle-Arnhem en de declaratie dus ook lager.

Kritisch
Rutte was in de Kamer kritisch over de handelwijze van Verdaas: "Een formateur moet erop kunnen vertrouwen dat alles is gemeld. De kandidaat weet dat hij of zij de consequenties draagt als er toch nog zaken opduiken. De stap waartoe Co Verdaas zich vandaag genoodzaakt voelde, illustreert dit glashelder."

Samsom
Volgens PvdA-leider Diederik Samsom heeft Verdaas mogelijk valsheid in geschrifte gepleegd. Maar de Tweede Kamer oordeelt daar niet over, voegde hij eraan toe. Het is aan het Openbaar Ministerie om daarover te oordelen. Samsom zei dat Verdaas voor zijn aantreden meer openheid van zaken had moeten geven.

Oppositie
Volgens CDA-leider Sybrand van Haersma Buma was de kwestie rond Verdaas in Gelderland tijdens de kabinetsformatie nog helemaal niet afgedaan. Er liep destijds nog een hoger beroep over het openbaar maken van de stukken rond de declaraties.

D66-leider Alexander Pechtold noemt de gang van zaken tijdens de kabinetsformatie onzorgvuldig. Hij meent dat de formatie vooral "een sprintje naar het bordes'' was en dat de tijd voor een zorgvuldig proces ontbrak.

Aangifte PVV
De fractieleider van de PVV in Provinciale Staten van Gelderland, Marjolein Faber, zal aangifte doen tegen ex-staatssecretaris Co Verdaas van Economische Zaken. PVV-leider Geert Wilders heeft dat donderdag gezegd in een Tweede Kamerdebat over het aftreden van Verdaas. Volgens Wilders is Verdaas een "sjoemelaar en fraudeur'' en hoort hij bestraft te worden.

Rutte heeft in de zaak-Verdaas ook gefaald, door niet door te vragen bij de kabinetsformatie, zei Wilders.

Volkskrant
Journalist Syp Wynia van Elsevier, donderdag te gast bij BNR's Petra Grijzen, heeft twijfels over de door Rutte genoemde "nieuwe feiten". "Ik vermoed eerlijk gezegd dat het niks anders is dan een artikel in de Volkskrant van anderhalve week geleden." In dat artikel stond onder meer beschreven hoe Verdaas op kosten van de provincie honderden keren naar Zwolle op en neer reisde, terwijl hij daar officieel niet woonde.

Wynia vindt het vreemd dat de benoeming van Verdaas rond is gekomen. Een erg hoge pet heeft hij van Verdaas ook niet op. "Bovendien is hij eerder Kamerlid geweest en in 2006 van de lijst gehaald, dus zo'n succesvol Kamerlid was hij al niet."

Koningin Beatrix heeft Verdaas inmiddels "op de meest eervolle wijze'' ontslag verleend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen