MKB'ers vragen ontslag honderden werknemers aan door ingang nieuwe wet
Werkgevers in het midden- en kleinbedrijf hebben de afgelopen dagen voor honderden werknemers ontslag aangevraagd. Dat meldt de Volkskrant, die een rondgang maakte langs advocaten en het UWV. Met de aanvraag probeerden de mkb'ers onder de nieuwe ontslagvergoeding, die vandaag ingaat, uit te komen.
Op basis van cijfers van het UWV schrijft de krant dat vorige week voor 1450 werknemers ontslag werd aangevraagd, een verdubbeling ten opzichte van de laatste weken. Vaste en tijdelijke werknemers krijgen vanaf vandaag bij ontslag een vergoeding, de zogeheten transitievergoeding. Pascal Besselink, jurist arbeidsrecht bij DAS, zegt dat de ontslagaanvragen al langer speelden, en met name voor het midden- en kleinbedrijf voor problemen zouden zorgen:
De vele ontslagaanvragen legt Besselink bij bedrijfseconomische redenen: veel bedrijven kiezen er nu toch voor om te reorganiseren. Als ze dat na 1 juli gedaan zouden hebben, zouden ze meer geld kwijt zijn.
Wet werk en zekerheid
Tot vandaag konden bedrijven op twee manieren mensen ontslaan: via de kantonrechter, waar de ontslagen werknemer een vergoeding meekrijgt, of gratis via het UWV. Door de Wet werk en zekerheid kunnen werknemers nu alleen nog maar via het UWV ontslagen worden. De transitievergoeding is nu wel lager dan die van de kantonrechtersformule.
Nog meer veranderingen
Er gaan vandaag nog meer veranderingen in. Zo stijgt het minimumloon van 1501,80 naar 1507,80 euro bruto per maand, en moeten mensen met tijdelijke contracten na twee jaar in plaats van drie jaar aanspraak kunnen maken op een vast contract.