Nieuws26 nov '12 11:57

PvdA: voorlopig geen fusie NS en ProRail

Auteur: Melvin Captein

De PvdA vindt het op het moment niet nodig om een discussie te voeren over een eventuele samenvoeging van spoorbeheerder ProRail en vervoerder NS.

Dat zei Tweede Kamerlid Duco Hoogland vandaag tijdens een overleg in de Kamer. "Die discussie kost veel tijd en energie. We geloven niet dat die nu ten goede komt van de reiziger'', aldus Hoogland. Hij wil liever kijken hoe het spoor kan worden verbeterd binnen de huidige ordening.

In het verkiezingsprogramma van de PvdA staat dat NS en ProRail één organisatie moeten worden. "Dat is het einddoel dat we voor ons zien. Ik denk dat het niet handig is om de discussie nu te voeren'', zei Hoogland.

Langetermijnspooragenda
In de Tweede Kamer woedt al een tijd een discussie over het veranderen van de huidige structuur, waarin NS en ProRail zelfstandig werken en het ministerie van Infrastructuur en Milieu op afstand staat. Kamerleden hopen dat een verandering zal leiden tot beter onderhoud, veiligere spoorverbindingen en meer invloed van staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor).

De VVD zou het liefst zien dat Rijkswaterstaat de taken van ProRail overneemt. De partij heeft hiervoor steun van de PVV en de ChristenUnie. De SP voelt meer voor een fusie, terwijl het CDA de huidige indeling wil behouden.

Mansveld zei er ook geen voorstander van te zijn om nu een discussie over de structuur te voeren. Het komende jaar wordt veel gesproken over de langetermijnspooragenda, die is opgesteld omdat een parlementaire commissie oordeelde dat er te weinig visie was voor het spoor. Daarin zal de ordening ook ter sprake komen, zei de staatssecretaris.

Gerelateerde artikelen