Nieuws13 mrt '15 10:43

Slaperig gevaar op de weg

Auteur: BNR Webredactie

Een kwart van de Nederlanders zit wel eens slaperig achter het stuur. En dat leidt vaak tot gevaarlijke situaties op de weg. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Slaap- en Waakonderzoek.

"Vaak zijn ongevallen in de vroege ochtend met vrachtwagens het gevolg van slaaptekort", zegt Hans Hamburger, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Slaap- en Waakonderzoek. "Die chauffeurs moeten veel te vroeg beginnen. Op een gegeven moment worden ze dan slaperig en belanden ze in de berm of kantelt de vrachtwagen." Ook bij andere eenzijdige ongevallen is een slaperige chauffeur vaak de oorzaak volgens Hamburger.

Controle op slaaptekort is lastig. Er zijn technologische oplossingen, maar voorlopig is voorlichting nog de beste aanpak, vindt Hamburger. Zestig procent van de Nederlanders weet dat het niet goed is om slaperig achter het stuur te zitten, blijkt uit onderzoek. En tien procent weet dat het riskant is. "Nederlanders weten al heel veel, maar het gekke is dat ze er niet naar handelen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen