Co-assistent wordt nog vaak seksueel geïntimideerd
Een op de vijf van de co-assistenten wordt tijdens de studie wel eens seksueel geïntimideerd. Zowel artsen als patiënten zouden zich hieraan schuldig maken. "Studenten weten er onvoldoende raad mee."
Deze cijfers blijken uit een enquête onder bijna drieduizend geneeskundestudenten van het KNMG Studentenplatform. Van de studenten heeft 12 procent zich wel eens seksueel geïntimideerd gevoeld. En dat terwijl slechts 7 procent van de studenten daar melding van maakt bij de faculteit of in de kliniek. "De cijfers zijn schokkend, er moet meer aandacht komen voor dit probleem", zegt Charlotte Kruidenberg, voorzitter van het studentenplatform op BNR.
Gaat te ver
Onder seksuele intimidatie vallen alle ongewenste opmerkingen of gedragingen. De patiënten doen dit vaker dan de specialisten, zegt Kruidenberg. "Als er een jong meisje bij hen aan het bed komt, is dat misschien een lichtpuntje van de dag."
Daarnaast maken specialisten zich hier te vaak schuldig aan."Een voorbeeld is dat een chirurg tegen een coassistent zegt: 'Oeh, je gaat er echt voor, je mag die van mij ook wel eens vasthouden', terwijl die een urinekatheter inbrengt bij een patiënt. Dat is natuurlijk bedoeld als grapje, maar dat gaat wel te ver," vervolgt Kruidenberg.
Probleem aanpakken
Het studentenplatform gaat meer doen om dit probleem beter te beheersen. Want oplossen gaat haast niet, zegt de voorzitter van het studentenplatform. "Er moet meer aandacht voor komen tijdens de studie. De patiënten ga je niet zo snel veranderen. Dus als de studie voorbereid op hoe om te springen met zo'n incident, kan ik me voorstellen dat het al veel minder intimiderend overkomt."
Artsen kunnen makkelijker aangesproken worden op hun gedrag dan patiënten. "We willen ervoor zorgen dat de artsen elkaar op dit gedrag gaan aanspreken. Voor de geneeskundefaculteiten is er ook een belangrijke taak weggelegd. Er moet in het onderwijs meer aandacht komen voor hoe een student beter kan omgaan met een dergelijk incident."
Student ook zelf verantwoordelijk
En ook zijn de studenten aan zet, vervolgt Kruidenberg. "Het moet wel duidelijker worden voor studenten hoe zij een incident kunnen melden. Het blijkt nu dat maar heel weinig studenten weten waar ze terechtkunnen. En melden moeten ze altijd doen, de student is ook zeker zelf verantwoordelijk."
Er werden 2600 geneeskundestudenten ondervraagd, onder wie 1394 co-assistenten.