Nederlandse telers maken nauwelijks gebruik van Europees noodfonds
Dat blijkt uit cijfers die zijn opgevraagd door BNR. Opvallend is dat vooral telers van appels en peren veel minder compensatiegeld incasseerden vanwege de Russische boycot dan verwacht.
Zo'n 2 miljoen euro werd aan deze fruittelers uitgekeerd. En dat is nog niet eens de helft van het geld dat beschikbaar is. Voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie Michiel Gerritsen vertelt dat de reden hiervoor duidelijk is.
Lage vergoeding
"Het komt omdat de vergoedingsprijs op 15 procent van de kostprijs ligt en dat telers als ze iets meer kunnen krijgen dan deze lage vergoeding liever kiezen voor andere opties. Ook als dat betekent dat ze hun producten aan de industrie verkopen om bijvoorbeeld bakkerijgrondstof te maken."
Goed bedoeld dus, het noodfonds, maar geholpen heeft het eigenlijk niet. "Zo'n potje zet geen zoden aan de dijk. Dan had de vergoeding hoger moeten zijn. De markt zit hier nu nog net boven. Wat niet betekent dat er geen verlies is geleden. Appeltelers hebben het nog steeds moeilijk, met de peren gaat het beter", vertelt Gerritsen.
Leerproces
Volgens Gerritsen hebben we wel wat geleerd van de afgelopen periode. "Dat zie ik dan als het positieve effect van deze forse ingreep in de handelsverhoudingen. Zowel het bedrijfsleven als de overheid heeft geleerd dat we onze export niet alleen op gangbare markten moeten richten, maar dat we onze nek moeten blijven uitsteken om op zoek te gaan naar nieuwe markten. En daar maken we nu gebruik van. Voor het eerst gaan er ook peren naar China en we zijn in gesprek met andere Aziatische en Zuid-Amerikaanse markten."
Boycot Rusland
D66 Europarlementarier Marietje Schaake vindt dat er eerst beter naar de impact gekeken had moeten worden.
"We zouden eerst op de lange termijn naar de impact moeten kijken. De laatste cijfers zijn nog niet binnen en we moeten goed kijken of deze cijfers wel iets zeggen over de directe export."