Opperrechters Uganda torpederen antihomowet
Opperrechters in Uganda hebben vandaag een wet die homoseksualiteit strafbaar stelt, getorpedeerd. De omstreden wetgeving is in strijd met regels tot stand gekomen, oordeelden zij.
De wet werd in februari na felle kritiek in binnen- en buitenland uiteindelijk toch ondertekend door president Yoweri Museveni. De antihomowet stelt onder meer levenslange gevangenisstraf op homoseksualiteit.
Activisten wendden zich tot het constitutionele hof. Ze voerden onder meer aan dat er onvoldoende parlementsleden aanwezig waren voor een stemming toen de volksvertegenwoordiging in 2013 voor de wet stemde. De wet schendt volgens de activisten het basisrecht op privéleven en waardigheid en druist in tegen het beginsel dat burgers gevrijwaard moeten zijn van discriminatie en wrede of vernederende behandeling. Ze hebben gelijk gekregen, melden plaatselijke media.
Er zijn nog steeds oudere wetten tegen homoseksualiteit die gelden, maar die worden volgens waarnemers met dit vonnis ondermijnd. Er is ook nog een hooggerechtshof waar voorstanders van de wet nog een beroep op gaan doen.
Hate crime
Homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (lgbt's) kregen het
na het aannemen van de antihomowet nog moeilijker dan ze het al hadden
in het Afrikaanse land. Zeker één transgender zou zijn gedood in een
"hate crime''.
Anderen werden ontslagen door hun werkgever, werden uit hun huis gezet of niet behandeld in ziekenhuizen. Vanwege de omstreden wet heeft Nederland toelating van vluchtelingen uit Uganda versoepeld. De Nederlandse actiegroep COC noemde het vonnis "een fantastische overwinning'', onder meer voor organisaties in Uganda waar het COC mee samenwerkt en die zich ook tegen de wet hadden verzet. Museveni gaat komende week naar een Amerikaans-Afrikaanse top in Washington.
Nog steeds niet veilig
Arne Doornebal, oud-correspondent in Uganda, gaat er niet vanuit dat met deze beslissing een definitief einde aan de wet komt. "Het blijft lastig. Verreweg de meeste mensen daar zijn tegen homoseksuelen. Natuurlijk is dit een overwinning voor de activisten maar zolang het sentiment zo blijft, is er altijd een kans dat er geprobeerd wordt de wet weer in te voeren. Als er in eerste instantie genoeg mensen waren geweest, was het voorstel wel aangenomen. Als je echt iets wil veranderen moet je iets aan de mentaliteit doen, via bijvoorbeeld het onderwijs. Tot die tijd zijn homo's nog steeds niet veilig. Deze uitspraak zal dat niet veranderen."