Nieuws11 mei '15 16:35

'Basisschool is de plek om beeldvorming over homo's bij te stellen'

Auteur: Thijs Baas

De beste manier om de beeldvorming over homo's te veranderen is door al op de basisschool met kinderen in gesprek te gaan. Dat zegt socioloog Laurens Buijs van de Hogeschool Leiden tegen verslaggever Renée van Heteren. "We zien dat de beeldvorming al heel jong begint, dus vertel op de basisschool al andersoortige verhalen over liefde en intimiteit."

Twee zoenende mannen: één op de drie Nederlanders vindt het nog altijd aanstootgevend, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Maar toch staan Nederlanders positief tegenover homoseksualiteit. Ervaringsdeskundige Buijs spreekt van voorwaardelijke acceptatie. "Het is een dubbele moraal, zou je kunnen zeggen: Nederlanders vinden homo's oké, maar stellen er allemaal voorwaarden aan: als ze maar normaal doen, niet te zichtbaar zijn en ik het maar niet hoef te zien."
 

 

Als je het iets cynischer bekijkt, zou je ook kunnen spreken van schijntolerantie, zegt Buijs: We vinden het fijn om progressief en tolerant over te komen als Nederlander, maar op het moment dat het concreet wordt, blijkt het ingewikkeld te zijn. Hoe dat komt? "We weten uit onderzoek dat beeldvorming over liefde en seksualiteit heel hardnekkig is. Nog steeds worden we opgevoed met Disneyfilms, sprookjes en kinderboeken waarin we toch heel erg gewend zijn aan het jongetje en het meisje en de prins en de prinses."

Toch ziet Buijs een duidelijke verschuiving in films en op televisie, maar er kan nog wel eens heel veel tijd overeen gaan voordat de oude, hardnekkige beelden zijn veranderd. "De beelden van wat normale liefde is zitten zo diep verankerd in de samenleving, we staan er bijna niet meer bij stil; bijna onbewust hebben we die associatie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen