Nieuws4 mei '15 07:19Aangepast op 4 mei '15 10:24

Ook vanuit detachering zware kritiek op Wet Werk en Zekerheid

Auteur: Karlijn Meinders

Flexwerkers zijn de verliezers van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. Tot die conclusie komt detacheringsbureau USG People. Bedrijven willen zo flexibel mogelijk blijven.

Foto: ANP
Foto: ANP

De nieuwe wet, die ingaat gaat per 1 juli, gaat hoe dan ook ten koste van de positie van flexwerkers, zegt Leonie Belonje, directeur sociale zaken bij USG People. De wet geeft volgens haar restricties aan de inzet van flexibele medewerkers en de aanname van minister Asscher dat de wet voor meer vaste contracten gaat zorgen is naïef.

Rechtspositie flexwerkers
"Wij merken dat de primaire reactie van werknemers op deze wet niet is en ook niet zal zijn: het aanbieden van vaste contracten", vertelt Belonje. "De wet stelt vooral beperkende maatregelen ten aanzien van flexkrachten en aangezien het alternatief niet zal worden: de vaste baan, zal de flexkracht vooral beperkt gaan worden in zijn rechtspositie."

Algehele stelsel
Er moet ook verder worden gekeken dan alleen deze wet. Volgens Belonje is het hele stelsel niet gemaakt op flexwerken. "Bepaalde zaken komen mensen alleen toe als zij een vast contract hebben. Dan hebben we het bijvoorbeeld over hypotheken, het pensioen en de toegang tot opleidingsfondsen."

Kortere contracten
Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt vraagstukken aan de Universiteit van Tilburg, vindt de uitspraak van Belonje opvallend. "Het is de eerste keer dat men zich in detachering hier zo over uitspreekt. De analyse is duidelijk en ook realistisch. Tot nu toe moesten bedrijven werknemers na drie tijdelijke contracten een vast contract bieden, straks moet dat na twee al. Dat vaste contract waar de minister op hoopt, dat wordt in de huidige markt niet zomaar geboden en dat betekent straks gewoon nog kortere contracten dan nu."

Nieuwe economie
Niet alleen de crisis zorgt ervoor dat die vaste contracten zo zeldzaam zijn. "De economie is in zijn geheel veranderd. Bedrijven produceren in netwerken en hebben steeds minder mensen zelf in dienst. Niet alleen omdat dit goedkoper is, maar bedrijven zijn überhaupt kleiner geworden en moeten flexibeler zijn."

Wet herzien
Het is niet zo dat de wet helemaal niet deugd, zegt Wilthagen, maar er zitten wel veel haken en ogen aan. "De wet zou het ontslag van vaste mensen transparanter moeten maken, maar dat gebeurt niet. En tegelijkertijd is er dus die onterechte aanname dat mensen na twee jaar tijdelijke contracten een vast contract aangeboden krijgen. En anders moeten ze zes maanden uit dienst om een nieuw tijdelijk contract te kunnen krijgen. Hier zou wel opnieuw naar gekeken moeten worden en waarschijnlijk zou er dan een geheel nieuwe wet moeten komen."

Kritiek te voorbarig
Roos Vermeij, Tweede Kamerlid voor de PvdA, vindt dat de kritiek te snel komt. "Wij nemen deze kritiek erg serieus, maar de wet is nog niet ingegaan. Dus om nu al te spreken over de effecten is wel erg voorbarig."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen